Commons:Copyright regels per land/Verenigd Koninkrijk
Auteursrechten: Verenigd Koninkrijk Snelkoppeling: COM:UK | |
Looptijd | |
---|---|
Standaard | Leven + 70 jaar |
Onbekend | Aanmaken/Publiceren + 70 jaar |
Overheid | Crown copyright |
Overige | |
Vrijheid van panorama | Voor 3D-werken en "werken van artistiek vakmanschap" |
Termen lopen tot jaareinde | Ja |
Common licentie tags | |
Verdragen | |
Bernse conventie | 5 december 1887 |
Univ. Copyright Conventie | 27 september 1957 |
WTO lid | 1 januari 1995 |
URAA restauratie datum* | 1 januari 1996 |
WIPO verdrag | 14 maart 2010 |
*Een werk is meestal beveiligd in de VS als het type werk daar copyright kan hebben, het na 31 december 1928 is gepubliceerd en beveiligd is in het land van afkomst op de URAA-datum. | |
Deze pagina geeft een overzicht van de copyright regels van het Verenigde Koninkrijk relevant voor het uploaden van bestanden naar Wikimedia Commons. Als dat werk de oorsprong heeft in het Verenigd Koninkrijk moet in het publiek domein zijn, of beschikbaar onder een vrije licentie, in zowel het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Als er twijfel is over de status van het copyright van een werk uit het Verenigd Koninkrijk, bekijk dan de relevante wetten voor een uitleg.
Geldende wetgeving
Het Verenigd Koninkrijk is lid geweest van de Berner Conventie sinds 5 december 1887, van de Wereldhandelsorganisatie sinds 1 januari 1995 en van het WIPO-verdrag inzake het auteursrecht sinds 14 maart 2010.[1]
De World Intellectual Property Organization (WIPO), een agentschap van de Verenigde Naties, noemde in 2018 de Copyright, Designs and Patents Act 1988 (Hoofdstuk 48, met inbegrip van wijzigingen tot de Digital Economy Act 2017) als de belangrijkste IE-wet die door de wetgever van het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld.[1] WIPO heeft de tekst van deze wet in hun WIPO Lex database.[2] Een up-to-date versie van de wet is ook beschikbaar in gestructureerde vorm op legislation.gov.uk.[3]
Vóór 1988 werd het auteursrecht geregeld door de Copyright Act 1956.
Een uitspraak van het Hof van Beroep van november 2023 (THJ v Sheridan, 2023) verduidelijkte dat er geen nieuw auteursrecht wordt gecreëerd bij het maken van een fotografische reproductie van een tweedimensionaal kunstwerk in het publieke domein, en dat dit al sinds 2009 het geval is.[4][5]
Samenvatting
- Standaard copyright termijn: Leven + 70 jaar
- Crown copyright:
- 50 jaar vanaf eerste commerciële publicatie, maar
- werken met uitzondering van gravures gemaakt vóór 30 juni 1957: 50 jaar vanaf het maken
- Anonieme werken
- Foto's gemaakt vóór 30 juni 1957: 70 jaar na creatie indien ongepubliceerd, 70 jaar na publicatie indien gepubliceerd binnen 70 jaar na maken
Algemeen
Net als bij de Europese Unie is de basistermijn voor auteursrecht in het Verenigd Koninkrijk het leven van de auteur plus 70 jaar. De auteur moet een natuurlijke persoon zijn en dus geen bedrijf. Er zijn een aantal details waarmee rekening moet worden gehouden. Werken in het Verenigd Koninkrijk vallen voor de duur van het auteursrecht in twee categorieën: overheidswerken en niet-gouvernementele werken. De eerste vallen onder het kroonauteursrecht en het parlementaire auteursrecht en hun speciale duurregels, en de laatste onder gewone regels voor de duur van het auteursrecht.
Crown copyright
Kroonwerken hebben een basisbeschermingstermijn van 50 jaar vanaf de datum van commerciële publicatie. Voor kroonwerken die zijn gemaakt vóór de inwerkingtreding van de Auteurswet 1956 op 30 juni 1957 gelden andere regels. Foto's gemaakt vóór 30 juni 1957 hebben een auteursrechtelijke termijn van 50 jaar vanaf de creatie. Gepubliceerde gravures gemaakt vóór 30 juni 1957 hebben een auteursrechtelijke termijn van 50 jaar vanaf commerciële publicatie. Ongepubliceerde gravures uit de periode komen eind 2039 uit het auteursrecht. Andere kunstwerken dan gravures en foto's die vóór 30 juni 1957 zijn gemaakt, hebben een auteursrechtelijke termijn van 50 jaar vanaf de creatie.
Er zijn verder bijzondere regels van toepassing op artistieke werken gemaakt tussen 30 juni 1957 en het van kracht worden van de 'Copyright Designs and Patents Act 1988' op 1 augustus 1989. Gepubliceerde gravures die in deze periode zijn gemaakt, vallen 50 jaar na commerciële publicatie nog steeds buiten het auteursrecht. Ongepubliceerde gravures die in deze periode zijn gemaakt, vallen eind 2039 net als voorheen uit het auteursrecht. Gepubliceerde foto's vallen 50 jaar na publicatie buiten het auteursrecht. Ongepubliceerde foto's vallen eind 2039 uit het auteursrecht. Andere artistieke werken komen 50 jaar na creatie uit het auteursrecht.
Tim Padfield heeft dit in een stroomdiagram weergegeven.[6]
Kroon geluidsopnamen volgen dezelfde regels als andere geluidsopnamen hieronder.
Ordnance Survey OpenData Licentie
De Ordnance Survey OpenData licentie is ontworpen om compatibel te zijn met Creative Commons BY 3.0 en lijkt in orde te zijn.[7][8]
Open Government Licentie
Sommige werken gepubliceerd vanaf 2010 zijn beschikbaar onder de UK Open Government License (OGL).[8] De eerste versie was bedoeld om compatibel te zijn met de CC BY 3.0-licentie, de nieuwste versie 3 met de CC-BY-4.0-licentie. Er bestaan drie versies van de OGL. De volgende sjablonen zijn beschikbaar:
De OGL3-licentie heeft GEEN betrekking op persoonlijke gegevens, logo's, militaire insignes, octrooien enz. Er is een lijst te vinden op het sjabloon.
Non-Commercial Government Licentie
De overheid publiceert ook een licentie genaamd Non-Commercial Government[9]. Dit is onaanvaardbaar voor Wikimedia Commons omdat het commerciële reproducties niet toestaat. Deze licentie was bedoeld voor gebruik in een handvol uiterst beperkte omstandigheden en is niet op grote schaal overgenomen door de overheid. Zie ook Canoe Slalom - Kynan Maley.jpg.
Parlementair auteursrecht
Parlementair auteursrecht is gecreëerd door de Copyright Designs & Patents Act 1988 en de duurregels zijn hetzelfde als voor kroonauteur-materiaal dat na 30 augustus 1989 is gemaakt. Sommige parlementaire materialen vallen onder de Open Parliament Licentie (met uitzonderingen). De OPL heeft in het systeem van parlementair auteursrecht dezelfde functie als de Open Overheid Licentie (OGL) voor kroonauteursrecht.
Copyright op geluidsopnamen
Als het bronmateriaal geen auteursrecht meer heeft, verliezen geluidsopnamen het auteursrecht na 70 jaar vanaf de eerste publicatie.
Geluidsopnamen gemaakt vóór 1 juni 1957 hadden een auteursrechtelijke duur van 50 jaar vanaf de creatie (artikel 19, Copyright Act 1911), dus deze werken vallen nu allemaal in het publieke domein. Geluidsopnamen die voor het eerst werden gepubliceerd tussen 1 juni 1957 en 31 oktober 1963 hadden een auteursrechtelijke duur van 50 jaar vanaf publicatie (artikel 12, Copyright Act 1956), dus die zijn ook in het publieke domein. Het auteursrecht werd uitgebreid tot 70 jaar vanaf de publicatie in 2013, dus de volgende opnames die in het publieke domein komen, zullen dat in 2034 doen.
Gewoon copyright
Voor gewone auteursrechtelijk beschermde werken is het grootste onderscheid tussen die met een bekende auteur en die met een pseudonieme of anonieme auteur. Er is ook onderscheid in auteursrechtelijke termen tussen artistieke werken en geluidsopnamen. De ingangsdata voor de Copyright Act 1957 en de Copyright Designs & Patents Act 1988 zijn ook cruciaal. Zie het stroomdiagram voor een samenvatting van deze regels.[10] Dit betekent dat sommige werken waarvan het auteursrecht vóór de inwerkingtreding van de wet van 1988 was verlopen, weer onder het auteursrecht zijn gebracht.
Bekende auteur
Als het werk na 30 augustus 1989 is gemaakt en een bekende auteur heeft, vervalt het auteursrecht 70 jaar na het overlijden van de auteur. Is het werk een foto met een bekende auteur, genomen vóór 30 juni 1957, dan vervalt ook het auteursrecht 70 jaar na het overlijden van de auteur. Als het werk een niet-fotografisch artistiek werk is met een bekende auteur dat vóór 30 augustus 1989 is gemaakt, kunnen verschillende scenario's van toepassing zijn:
- Als het werk tijdens het leven van de auteur is gepubliceerd, vervalt het auteursrecht 70 jaar na het overlijden van de auteur.
- Als het werk vóór 30 augustus 1989 is gepubliceerd en de auteur meer dan 20 jaar voor publicatie is overleden, vervalt het auteursrecht 50 jaar na publicatie.
- Als het werk vóór 30 augustus 1989 is gepubliceerd en de auteur minder dan 20 jaar voor publicatie is overleden, vervalt het auteursrecht 70 jaar na het overlijden van de auteur.
- Als het werk niet vóór 30 augustus 1989 is gepubliceerd en de auteur na 1968 is overleden, vervalt het auteursrecht 70 jaar na het overlijden van de auteur.
- Als het werk niet voor 30 augustus 1989 is gepubliceerd en de auteur voor 1969 is overleden, vervalt het auteursrecht eind 2039.
Onbekende auteur
Commons:Anonymous works:United_Kingdom Als de auteur onbekend is, is de basisperiode om in gedachten te houden 70 jaar. Indien het werk een onbekende auteur heeft en na 30 augustus 1989 tot stand is gekomen, vervalt het auteursrecht hetzij 70 jaar na de schepping, hetzij, indien het werk in die periode voor het publiek beschikbaar wordt gesteld door publicatie, 70 jaar na publicatie. Als het werk een foto is met een onbekende auteur genomen vóór 1 juni 1957, dan vervalt het auteursrecht 70 jaar na de creatie of, als het werk in die periode voor het publiek beschikbaar wordt gesteld, 70 jaar daarna. Als het werk vóór 1969 is gemaakt met een onbekende auteur, kunnen verschillende scenario's van toepassing zijn:
- Als het werk vóór 30 augustus 1989 is gepubliceerd, vervalt het auteursrecht 70 jaar na die eerste publicatie.
- Als het werk ongepubliceerd is en voor het eerst beschikbaar is gesteld voor het publiek na 1968, vervalt het auteursrecht 70 jaar nadat het werk voor het eerst beschikbaar werd gesteld aan het publiek.
- Als het werk ongepubliceerd is en nooit beschikbaar is gesteld aan het publiek, vervalt het auteursrecht eind 2039.
- Als het werk ongepubliceerd is en voor het eerst voor 1969 voor het publiek beschikbaar is gesteld, vervalt het auteursrecht eind 2039.
Typografisch auteursrecht
Bij het scannen van een auteursrechtelijk verlopen werk uit een Britse publicatie moet rekening worden gehouden met typografisch auteursrecht.[11] Dit duurt 25 jaar vanaf de totstandkoming van de publicatie en omvat de typografische indeling van de publicatie. Het bestaat niet in de Verenigde Staten.
Publicatie recht
Een gerelateerd auteursrecht waarmee in het Verenigd Koninkrijk rekening moet worden gehouden, is het publicatie recht. Dit geldt voor gewone auteursrechtelijk beschermde werken, maar niet voor kroonwerken. Als het auteursrecht van een ongepubliceerd werk is verlopen (vrijwel onmogelijk voor 2040) dan heeft de eerste uitgever van dat werk recht op publicatierecht over dat werk. Het publicatierecht heeft dezelfde regels als het auteursrecht, maar duurt slechts 25 jaar. Het bestaat niet in de Verenigde Staten.
Database recht
Bij het scannen van materiaal uit een publicatie uit 1982 of later moet ook rekening worden gehouden met het database-recht. Dit recht duurt normaal gesproken 15 jaar vanaf de oprichting of substantiële wijziging van de database. Veel boeken gelden als databases vanwege hun systematische ordening van informatie. Onder overgangsbepalingen vallen werken die tussen 1982 en 1997 zijn gemaakt ook onder het databanse-recht tot eind 2012, d.w.z. 15 jaar na de goedkeuring van de oorspronkelijke wetgeving. Het bestaat niet in de Verenigde Staten.
Werken in opdracht
Zie ook: Commons:Commissioned works
De regels voor werken in opdracht in het Verenigd Koninkrijk staan vermeld op de website van de Design and Artists Copyright Society (DACS).[12]
De Copyright, Designs and Patent Act of 1988 verleent de auteurs dan ook de exclusieve rechten. Dit betekent dat, tenzij er een ondertekende overeenkomst of akte is die het auteursrecht aan iemand anders overdraagt, het auteursrecht op een werk in opdracht sinds 1 augustus 1989 wordt behouden door de auteur of de persoon die het werk heeft gemaakt of ontworpen. Er kunnen echter enkele uitzonderingen op deze regel zijn. De opdrachtgever heeft bijvoorbeeld het auteursrecht als hij "een impliciete licentie heeft om het werk te gebruiken", althans voor de doeleinden van opdracht, en als de kunstenaar het werk in dienst heeft gemaakt. [clarification needed]
De auteursrechten op in opdracht gemaakte werken van vóór 1 augustus 1989 berusten in het algemeen bij de opdrachtgevers.
- Voor werken in opdracht die zijn gemaakt van 1 juni 1957 tot en met 31 juli 1989, blijft het auteursrecht bij de opdrachtgever, op grond van de Copyright Act 1956. "Opdrachtgeverschap" wordt hier gedefinieerd als "de betaling of overeenkomst om een werk te betalen met geld of iets van gelijke waarde." Dit betekent dat het auteursrecht op een werk gemaakt door een kunstenaar in dienst blijft bij de werkgever (de opdrachtgever). Werken die zijn gemaakt door kunstenaars die in dienst zijn van een krant, tijdschrift of tijdschrifteigenaar, maar uitsluitend met het oog op publicatie in de genoemde publicaties, vallen eveneens hieronder. In geval van ander gebruik van werken in opdracht, behouden de kunstenaars het eigendom van het auteursrecht.
- De Copyright Act 1911 is van toepassing op werken in opdracht gemaakt van 1 juli 1912 tot en met 31 mei 1957. Het had bepalingen die identiek waren aan die van de "Copyright Act 1956".
- Voor werken in opdracht gemaakt vóór 1 juli 1912 geldt de 1862 Fine Arts Copyright Act, waarin staat dat het auteursrecht op een schilderij, tekening of foto die voor of namens een ander is gemaakt, tegen goede en waardevolle vergoeding, toebehoort aan de opdrachtgever.
Copyright tags
Zie ook: Commons:Auteursrechtentags
De volgende zijn copyright tags / sjablonen voor Britse werken. Als u een in het VK gevestigd werk uploadt naar Commons, zoekt u de bijbehorende tag en voegt u deze toe aan de licentie-informatie voor het item dat u uploadt (kopiëren en plakken, als u dat wilt). Wanneer u het bestand vervolgens opslaat, worden deze tags uitgevouwen om de juiste tekst voor dat soort licentie te produceren.
- {{PD-UK-unknown}} – oude afbeeldingen uit het Verenigd Koninkrijk met een onbekende auteur waarvan het copyright is verlopen
- {{PD-Britannica}} – afbeeldingen uit de 12e editie van de Encyclopedie Britannica of eerder.
- {{PD-UKGov}} – Kroon copyright afbeeldingen waarvan het auteursrecht is verlopen (meestal werken die zijn gemaakt vóór 1974)
- {{OldOS}} - Ordnance Survey-kaarten die meer dan 50 jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk zijn gepubliceerd.
- {{OS OpenData}} – Ordnance Survey kaarten gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk.
De Britse Open Government License (OGL) is een eenvoudige reeks algemene voorwaarden die het gratis hergebruik van een breed scala aan overheidsinformatie vergemakkelijkt. Sinds 2010 wordt bijna alle informatie die eigendom is van de VK Kroon aangeboden voor gebruik en hergebruik onder de Open Government Licentie. De vergunning wordt ook gebruikt door andere instanties, waaronder de lokale overheid.
De Open Parliament Licentie (OPL) faciliteert het vrije gebruik van materiaal dat beschikbaar wordt gesteld door het Lagerhuis of het Hogerhuis waarin auteursrecht of databaserecht bestaat. Bijna al het materiaal dat door het Parlement en zijn commissies wordt geproduceerd, valt onder deze licentie.
Cheque
Zie ook: Commons:Cheque
OK in sommige gevallen. Het ontwerp van standaard Britse cheques ligt onder de drempel van originaliteit. Veel cheques bevatten echter logo's, watermerken en andere kenmerken die voldoende origineel zijn om auteursrechtelijk beschermd te worden; deze cheques kunnen niet worden geüpload naar Commons.
Valuta
Zie ook: Commons:Currency/nl
Niet OK. Britse bankbiljetten zijn volledig auteursrechtelijk beschermd. De Bank van Engeland bezit het auteursrecht op haar bankbiljetten en alle bankbiljetten dragen een © kennisgeving.[13] Er mogen geen afbeeldingen van deze bankbiljetten worden geüpload naar Commons. Degenen die dat wel zijn, worden verwijderd.
Muntontwerpen zijn auteursrechtelijk beschermd door de Koninklijke Munt.[14]
Het publiceren van afbeeldingen van munten is niet verboden door de "Forgery and Counterfeiting Act 1981". Sectie 19 verwijst alleen naar "imitatie Britse munten", gedefinieerd als "elk ding dat lijkt op een Britse munt in vorm, grootte en de substantie waarvan het is gemaakt". De implicatie hier is dat afbeeldingen niet kunnen lijken op de substantie van de echte munten. Aangezien dergelijke afbeeldingen echter alleen mogen worden gepubliceerd met de officiële toestemming van de Royal Mint, is geen van deze afbeeldingen toegestaan op Commons.
Het auteursrecht van de Koninklijke Munt op muntontwerpen is een voorbeeld van Kroon Copyright. Sculpturen die onder het Kroon Copyright vallen en die meer dan 50 jaar geleden zijn gemaakt, bevinden zich nu in het publieke domein: gebruik {{PD-UKGov}}. Afbeeldingen van Britse munten met ontwerpen die meer dan 50 jaar geleden zijn gemaakt, zijn toegestaan op voorwaarde dat de auteur van het werk dat de munten bevat, bereid is zijn / haar auteursrecht vrij te geven voor het hergebruik van de afbeelding, wat een afzonderlijke auteursrechtelijke zorg is en ook moet worden meegenomen.
De Bank van England is geen overheidsdienst, dus haar bankbiljetten volgen de gebruikelijke regels van het auteursrecht: meestal 70 jaar na het overlijden van de auteur ({{PD-old-70}}) of 70 jaar na publicatie waarbij de auteur onbekend is ({{PD-UK-unknown}}).
Schotse en Noord-Ierse banken behouden hun eigen auteursrecht op bankbiljetten, onafhankelijk van de Bank van Engeland; in het Verenigd Koninkrijk is het echter een strafbaar feit onder s18 (1) van de Forgery and Counterfeiting Act 1981 "om op welke stof dan ook, en al dan niet op de juiste schaal, een Brits biljet of een deel van een Brits valutabiljet te reproduceren."[15] De term "Brits bankbiljet" wordt gedefinieerd als iets dat "rechtmatig is uitgegeven in Engeland en Wales, Schotland of Noord-Ierland", "gewoonlijk wordt of is gebruikt als geld in het land waar het is uitgegeven", en op verzoek betaalbaar is" - dit omvat Schotse en Noord-Ierse bankbiljetten, evenals die uitgegeven door de Bank van Engeland.
De minimis
Zie ook: Commons:De minimis/nl
Sectie 31 van de Uk Copyright, Designs and patents Act 1988, zoals later gewijzigd in 2003, bepaalt dat:
- Het auteursrecht op een werk wordt niet geschonden door de incidentele opname ervan in een artistiek werk, geluidsopname, film of uitzending.
"Artistiek werk", zoals gedefinieerd in de wet, omvat foto's.
Vrijheid van panorama
Zie ook: Commons:Freedom of panorama
- OK voor 3D werken
- OK voor 2D "werken van artistiek vakmanschap"
- Niet OK voor 2D "grafische werken" {{FoP-UK}}
Sectie 62 van de Britse Copyright, Designs and Patents Act 1988 is breder dan de overeenkomstige bepalingen in veel andere landen, en staat fotografen toe om foto's te maken van
- gebouwen, en
- sculpturen, modellen voor gebouwen en werken van artistiek vakmanschap (indien permanent gelegen op een openbare plaats of in voor het publiek toegankelijke ruimten).
Zonder inbreuk te maken op het auteursrecht. Dergelijke foto's mogen op enigerlei wijze worden gepubliceerd.
Volgens de Britse wetgeving worden "werken van artistiek vakmanschap" afzonderlijk gedefinieerd van "grafische werken". Grafische werken worden in sectie 4 gedefinieerd als elk schilderij, tekening, diagram, kaart, grafiek of plan, elke gravure, ets, litho, houtsnede of soortgelijk werk. De vrijheid van artikel 62 is niet van toepassing op grafische werken - zoals een muurschildering of poster - zelfs als ze zich permanent op een openbare plaats bevinden. Deze kunnen niet worden geüpload naar Commons zonder een licentie van de auteursrechthebbende.
De rechtbanken hebben geen consistente test vastgesteld voor wat wordt bedoeld met een "werk van artistiek vakmanschap", maar een van de standaardnaslagwerken over auteursrecht, Copinger en Skone James, suggereert dat om een werk als zodanig te beschouwen, de maker zowel een ambachtsman als een kunstenaar moet zijn.[16] Bewijs van de bedoelingen van de maker is relevant, en volgens de zaak van het Hogerhuis van Hensher v Restawile AC 64, is het "relevant en belangrijk, hoewel geen belangrijke of leidende overweging" als de maker het bewuste doel had om een kunstwerk te maken. Het is niet noodzakelijk dat het werk als 'beeldende kunst' kan worden omschreven.
In Hensher v Restawile werden enkele voorbeelden gegeven van typische artikelen die als werken van artistiek vakmanschap kunnen worden beschouwd, waaronder handgeschilderde tegels, glas-in-lood, smeedijzeren poorten en de producten van hoogwaardig drukwerk, boekbinden, bestek, handwerken en kasten maken.
Andere werken die (door rechtbanken in common law-rechtsgebieden buiten het VK) onder deze definitie vallen, zijn onder meer handgebreide wollen truien, stof met een sterk gestructureerd oppervlak inclusief 3D-elementen, een reeks aardewerk en serviesgoed. De zaken zijn respectievelijk Bonz v Cooke 3 NZLR 216 (Nieuw-Zeeland), Coogi Australia v Hydrosport (1988) 157 ALR 247 (Australië), Walter Enterprises v Kearns (Zimbabwe) vermeld in 4 EntLR E-61, en Commissioner of Taxation v Murray (1990) 92 ALR 671 (Australië).
Het woord "gebouw" wordt vrij ruim gedefinieerd in sectie 4, lid 2, en omvat "elke vaste structuur en een deel van een gebouw of vaste structuur".
Het praktische effect van de brede bepalingen inzake panoramavrijheid in het Verenigd Koninkrijk en in andere landen met soortgelijke wetten is dat het aanvaardbaar is om niet alleen foto's van openbare gebouwen en sculpturen naar Commons te uploaden, maar ook werken van artistiek vakmanschap die permanent voor het publiek te zien zijn in musea, galerijen en tentoonstellingen die open zijn voor het publiek. Volgens Copinger and Skone James breidt de uitdrukking "open voor het publiek" het gedeelte vermoedelijk uit tot lokalen waar het publiek alleen op vergunning of tegen betaling wordt toegelaten. [17]. Nogmaals, dit is breder dan 'openbare plaats', wat in veel landen de formulering is.
De Design and Artists Copyright Society and Artquest geven meer informatie over panoramavrijheid in het Verenigd Koninkrijk.[18][19]
Postzegels
Zie ook: Commons:Stamps
. Britse postzegelontwerpen gepubliceerd vóór 1 oktober 1969 waren "Kroon Copyright", die na 50 jaar verliepen en de postzegels in het publieke domein plaatsten. (Zie Crown copyright.) Dit geldt ook voor de postzegels van de verschillende gebieden van het Britse Rijk voorafgaand aan hun onafhankelijkheid.
In 1969 werd het Post Office opgericht als een niet-kroonorgaan. Sindsdien berust het auteursrecht op nieuwe Britse postzegels bij het Post Office of de Royal Mail op zich, dus over het algemeen mag er geen postzegel worden geüpload.
Drempelwaarde voor originaliteit
Zie ook: Commons:Threshold of originality
OK voor Lego blokjes (details).
Niet OK voor de meeste logo's. Het niveau van originaliteit dat vereist is voor auteursrechtelijke bescherming in het Verenigd Koninkrijk is zeer laag.
Om te bepalen of een werk beschermd is, moet rekening worden gehouden met typografisch auteursrecht, publicatierechten en database-rechten.
Deze afbeeldingen komen in aanmerking voor auteursrechtelijke bescherming:
- en:File:EDGE magazine (logo).svg (alleen in de VS gratis geüpload op en.wikipedia.org): Britse rechtbanken hebben geoordeeld dat het in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming,[20] waarbij de rechter oordeelde:
[Verweerders] voerden aan dat eiseres geen auteursrecht kan hebben op haar EDGE-logo omdat het niet origineel is ten opzichte van het lettertype Franklin Gothic. Ik accepteer dit argument niet. Het uitrekken van het lettertype werd gecombineerd met de kenmerkende schuine streep en projectie op de middelste balk van de "E". Wat nodig is voor artistieke originaliteit is de besteding van meer dan verwaarloosbare of triviale inspanning of relevante vaardigheid bij het maken van het werk: zie Copinger en Skone James op Copyright 16th Ed op 3-130 en Ladbroke v. William Hill [1964] 1 WLR 273 op 287. Het logo van de eiser is origineel binnen deze test.
— Mevr Justice Proudman, in: Future Publishing Ltd tegen The Edge Interactive Media Inc & Ors [2011] EWHC 1489 (Ch) bij [10][21]
Digitale kopieën van afbeeldingen
In 2014 (bijgewerkt 2015) heeft het Intellectual Property Office een advies uitgebracht, waarin onder meer stond:[22]
... volgens vaste rechtspraak kan auteursrecht alleen bestaan in onderwerpen die oorspronkelijk zijn in de zin dat het de eigen 'intellectuele schepping' van de auteur is. Gezien dit criterium lijkt het onwaarschijnlijk dat wat slechts een geretoucheerd, gedigitaliseerd beeld van een ouder werk is, als 'origineel' kan worden beschouwd. Dit komt omdat er over het algemeen minimale ruimte zal zijn voor een maker om vrije en creatieve keuzes uit te oefenen als hun doel eenvoudigweg is om een getrouwe reproductie van een bestaand werk te maken.
Op grond van artikel 6 van de Europese Unie (Withdrawal) Act 2018 blijft deze beslissing algemeen bindend voor Britse rechtbanken.
Dit werd opnieuw bevestigd in een arrest van het Hof van Beroep van november 2023 (THJ v Sheridan, 2023) waarin werd bevestigd dat er geen nieuw auteursrecht wordt gecreëerd bij het maken van een fotografische reproductie van een tweedimensionaal kunstwerk van publiek domein, en dat dit sinds 2009 het geval is. Volgens het vonnis was de eerder gebruikte "vaardigheids- en arbeid"-test vervangen door de "auteurstest voor eigen intellectuele creatie"[4][5]
Handtekeningen
Zie ook: Commons:When to use the PD-signature tag
Niet OK voor een typische handtekening. Het niveau van originaliteit dat vereist is voor auteursrechtelijke bescherming in het Verenigd Koninkrijk is zeer laag en het is gemakkelijk te betwisten dat persoonlijke handtekeningen recht hebben op auteursrechtelijke bescherming. Volgens het recht van het Verenigd Koninkrijk kan een handtekening worden beschermd als een grafisch werk (een soort artistiek werk). Artistieke werken worden beschermd ongeacht hun artistieke verdienste. Er zijn verschillende bronnen die in die richting wijzen, waaronder de volgende:
- De tekst Copinger and Skone James on Copyright vermeldt, in paragraaf 2-23, een niet-gerapporteerde beslissing dat een handtekening in combinatie met een (blijkbaar auteursrechtelijk beschermd) schildapparaat artistiek auteursrecht kan krijgen.
- Professor Charles Oppenheim van de Montfort University: "grafische werken, foto's, sculpturen en collages zijn beschermd ongeacht artistieke verdienste. Uw handtekening is een artistiek werk, zoals u altijd al vermoedde" Zie presentatie van het Joint Information Systems Committee (JISC).
- Sallie Spilsbury, Media Law, 2000, p. 439: De handtekening van een individu kan wettelijk beschermd zijn als artistiek werk. Als dat het geval is, maakt de ongeoorloofde reproductie van de handtekening inbreuk op het auteursrecht. De naam zelf is niet auteursrechtelijk beschermd; het is het uiterlijk van de handtekening dat beschermd is.
- Alan Story LLM, in "Owning Diana: From People's Princess to Private Property' accepteert dat het mogelijk is ("hoewel discutabel") dat er auteursrecht kan zijn op Diana's handtekening als een origineel artistiek werk. Dit is interessant, omdat Story dit accepteert, ook al schrijft hij vanuit een anti-protectionistische hoek.
- De E. Chambré Hardman Archive Copyright Clinic-pagina stelt dat "iemands handtekening ook wordt beschouwd als een artistiek werk, in plaats van een literair werk."
Tenzij verder juridisch commentaar of jurisprudentie van het tegendeel beschikbaar komt, is het standpunt van het VK dat typische persoonlijke handtekeningen aantoonbaar recht hebben op bescherming onder de lokale wetgeving, en in het algemeen moeten Britse handtekeningen worden verwijderd onder de voorzorgsbeginsel. Als de handtekening echter uiterst eenvoudig is (bijvoorbeeld een gekrabbelde regel of twee), krijgt deze zelfs in het VK geen auteursrecht.
Computergegenereerde werken
In tegenstelling tot de meeste landen voorziet het Verenigd Koninkrijk in een speciale beperkte termijn van auteursrechtelijke bescherming voor door computers gegenereerde werken van 50 jaar vanaf de creatie, waarbij de auteur "de persoon is door wie de regelingen worden getroffen die nodig zijn voor de creatie van het werk".[23]
Zie ook
- Verenigd Koninkrijk
- Licentietags van het Verenigd Koninkrijk
- Postzegels van het Verenigd Koninkrijk
- Vrijheid van panorama
Citaten
- ↑ a b United Kingdom Copyright and Related Rights (Neighboring Rights). WIPO: World Intellectual Property Organization (2018). Retrieved on 2018-11-12.
- ↑ Copyright, Designs and Patents Act 1988 (Chapter 48, incorporating amendments up to the Digital Economy Act 2017). United Kingdom (2017). Retrieved on 2018-11-11.
- ↑ Copyright, Designs and Patents Act 1988 (current). legislation.gov.uk. National Archives. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ a b THJ v Sheridan[1], , (Please provide a date or year), Wikidata Q124044396
- ↑ a b “Court of Appeal ruling will prevent UK museums from charging reproduction fees—at last”, in The Art Newspaper[2] (in en, it, el, fr, ru, zh), (Please provide a date or year), ISSN 0960-6556, Wikidata Q124044230
- ↑ Tim Padfield. Duration of Crown Copyright: Artistic Works. Copyright for Archivists. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ OS OpenData acknowledgements. Ordnance Survey. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ a b Open Government Licence. National Archives. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ Non-Commercial Government Licence. Software Package Data Exchange (SPDX). Retrieved on 2021-05-05.
- ↑ Tim Padfield. DURATION OF COPYRIGHT - Literary, dramatic, musical and artistic works. Copyright for Archivists. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ Tullo, Carol. Guidance - Copyright in Typographical Arrangement. The National Archives (United Kingdom). Retrieved on 10 March 2018.
- ↑ DACS - Knowledge Base - Factsheets - Commissioned works. DACS. Retrieved on 2021-06-18.
- ↑ Using images of banknotes. Bank of England. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ Advertising Guidelines. Royal Mint. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ Forgery and Counterfeiting Act 1981. legislation.gov.uk. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ Copinger and Skone James on Copyright (18th edn, Sweet & Maxwell 2021) vol 1, par 3-155.
- ↑ Copinger and Skone James on Copyright (18th edn, Sweet & Maxwell 2021) vol 1, par 9-289.
- ↑ Factsheet: Sculpture and Works of Artistic Craftmanship on Public Display. Design and Artists Copyright Society. Archived from the original on 2021-04-18. Retrieved on 2024-03-24.
- ↑ Advertising and marketing art: Copyright confusion. Artquest.
- ↑ Maurizio Borghi (2 August 2011). UK: Future v. Edge (High Court Chancery Division), 13 june 2011. Kluwer Copyright Blog. Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ Future Publishing Ltd v The Edge Interactive Media Inc & Ors [2011] EWHC 1489 (Ch) (13 June 2011). Retrieved on 2019-03-29.
- ↑ Copyright notice: digital images, photographs and the internet. Intellectual Property Office (4 January 2021). Retrieved on 30 January 2022.
- ↑ [3]