Commons:How to detect copyright violations/nl
Het herkennen van inbreuken op het copyright
Vaak uploaden mensen beelden, met name foto's, die niet voldoen aan de vereisten van onze licentie. Dit wordt soms ter goeder trouw gedaan, soms niet. Hier is een korte handleiding voor het beter kunnen detecteren van veel copyright schendingen.
Het is niet mogelijk voor ons om alle schendingen op te sporen. Maar we kunnen een groot aantal detecteren door gewoon rond te kijken, vooral in Special:Newimages, en te kijken naar veel betekende signalen. Hier is een lijst met signalen van mogelijke auteursrechtelijke schendingen:
- Foto's van professionele fotografen
- Weinig van deze geven gratis licenties van hun afbeeldingen. Overweeg om contact op te nemen met de fotograaf, indien mogelijk met behulp van het e-mail sjabloon, als iemand een vage claim maakt dat hij de fotograaf is, of dat hij toestemming heeft gekregen.
- Als een professionele fotograaf toestemming geeft voor de reproductie van zijn afbeeldingen, zorg ervoor dat de afbeeldingen zijn gelicentieerd onder een vrije licentie (d.w.z. niet "niet-commerciële" of "Wikipedia alleen") en plaats de toestemming op permissions-commonswikimedia.org.
- Foto's van beroemdheden, rockbands, enz.
- Niet alle dergelijke foto's zijn schendingen van het copyright, maar vaak zijn ze dat en daarom verdienen ze een speciale controle. Tekenen van mogelijke overtredingen:
- "Geposeerde" foto's, waar de personen voor de fotograaf poseren. Bijna altijd poseren zij niet voor amateurfotografen, maar voor (semi-)professionals, die meestal een betaling eisen voor hun werk en zelden gratis licenties geven.
- Lage resolutie afdrukken. Waarschijnlijk van een website; fotografen hebben toegang tot een betere kwaliteit.
- Het is echter mogelijk voor amateurs om foto's van beroemdheden te maken. Voorbeelden hiervan zijn concerten, openbare optredens, enz.; dit heeft vaak een kans nodig. Maar in het algemeen zullen de mensen vervolgens uitleggen hoe en waar ze de foto hebben genomen en zullen ze een afbeelding met een hoge resolutie geven.
Watermerken
- Als de foto een watermerk bevat, is het waarschijnlijk niet vrijgegeven onder een vrije licentie.
- Foto's van voorwerpen of uit hoeken die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek
- In het algemeen hebben alleen professionele ploegen toegang tot "alleen pers" locaties die een goed uitzichtpunt bieden op de startlijnen van races, enz.
- Miniaturen (foto's met zeer lage resolutie)
- Dit is een teken dat de afbeelding is gedownload van een website.
- Bestandsnamen
- Servers genereren vaak speciale bestandsnamen.
- facebook: ddddd_dddddddddddd_dddddddd_ddddddd_ddddddd_D.jpg → http://www.facebook.com/profile.php?id=dddddddd
- flickr: http://server.staticflickr.com/dddd/dddddddddd_hexhexhex_size.jpg → getInfo → (fotopagina)
- Metadata
- Vooral de software, auteursrechten, auteurs, merk- en modelreeks zijn interessant. Als u de software niet kent, zoek het dan op. Als het een server-software is, dan bent u gewaarschuwd.
- Verdachte licenties
- Afgezien van schermafdrukken en iconen van vrije software computerprogramma's, zijn er zeer weinig afbeeldingen vrijgegeven onder de GNU GPL of andere vrije software licentie. Veel mensen merken ook willekeurig afbeeldingen met "PD-Self" en dergelijke. Sommige mensen kiezen blijkbaar een willekeurige gratis licentie om auteursrechtelijke inhoud te uploaden.
- Moderne kunst
- Schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken zijn auteursrechtelijk beschermd (in de meeste jurisdicties ten minste). Foto's van dergelijke artikelen kunnen dus onder het auteursrecht van de kunstenaar vallen (afhankelijk van de rechtsmacht en de plaats van het artikel). Controleer of er aanvaardbare uitzonderingen zijn op deze regel: {{PD-Art}} en {{FoP}}.
- Verdachte gebruiker
- Gebruikers die herhaaldelijk auteursrechtelijk beschermde items uploaden onder valse licenties. Deze gebruikers kunnen verschillende waarschuwingen hebben en gekregen en velen proberen de identiteit van de oorspronkelijke auteursrechthebbenden te verbergen door te zeggen dat zij het werk hebben gemaakt. Twijfelachtige Flickr-afbeeldingen geeft een lijst van gebruikers van Flickr, de populaire beeldhosting site, waarvan we geloven dat die foto's verkeerd als vrij hebben gemarkeerd en die niet het recht hebben.
Zoekmachines
Zoekmachines kunnen u helpen de oorspronkelijke bron van een afbeelding te vinden.
Voor Google search-by-image en Tineye zijn er twee gadgets in uw voorkeuren (Hulpmiddelen voor onderhoud) die een link met één klik toevoegen. Activate the Tineye gadget now! en/of Activate the GoogleImages gadget now!
https://tineye.com is een "Omgekeerde zoekmachine voor afbeeldingen" - u voert de URL van de afbeelding in en deze zoekt naar dezelfde afbeelding. Hoewel het slechts een klein deel van de afbeeldingen op internet heeft geïndexeerd, is het vrij goed in het identificeren van stockfoto's van grote providers. Tineye rapporteert ook de datums waarop het individuele afbeeldingen heeft geïndexeerd, wat het gemakkelijker maakt om te beoordelen of een afbeelding die naar Commons is geüpload daadwerkelijk iemands originele werk is.
De "3 grote" beeldzoekmachines zijn:
- https://images.google.com/
- https://www.google.com/intl/es419/insidesearch/features/images/searchbyimage.html (het zoeken naar exacte en vergelijkbare afbeeldingen)
- https://images.search.yahoo.com/
- https://www.bing.com/?scope=images
Wat te doen als u een schending van het auteursrecht vindt
Als u een bestand vindt dat een schending van het auteursrecht lijkt te zijn, moet het normaal gesproken worden verwijderd volgens het verwijderingsbeleid.
Als het probleem echter een gebrek aan informatie is, moet u overwegen of het mogelijk is om het probleem op te lossen, door onderzoek naar de bron of door contact op te nemen met de uploader.
- Taggen voor verwijdering. Wanneer u zich op een bestandspagina bevindt, zijn er verschillende koppelingen bij de Hulpmiddelen linksonder om u te helpen een bestand te "taggen" voor verwijdering, afhankelijk van het probleem.
- Als u een aantal vergelijkbare gevallen hebt, kunt u een verwijderingsverzoek voor meerdere bestanden indienen (zie pagina).
- Ondersteuning.
- Veel auteursrechtelijke kwesties zijn gedocumenteerd onder copyright regels. Het toepassen van de regels is vaak niet eenvoudig, maar het opzoeken van de relevante regels helpt u om de juiste vragen te stellen.
- Als u onzeker bent over de zaak en de uploader is onlangs actief geweest, dan kunt u het probleem het beste eerst met de uploader bespreken. Die is waarschijnlijk het beste in staat om het probleem te verduidelijken of op te lossen, en dit zal waarschijnlijk nuttig zijn, zelfs als u later hulp van anderen nodig heeft. Als er meer ondersteuning nodig is, of als de uploader de laatste tijd niet actief is geweest, kunt u dit vragen bij de helpdesk.
- Voor complexe auteursrechtelijke kwesties, met name kwesties die kunnen leiden tot een verduidelijking van de documentatie van Commons over de relevante auteursrechtregels, kunt u ook vragen stellen in de Kroeg/Copyright.
Zie ook
- Over schendingen van auteursrechten
- Eerder verwijderde bestanden
- Misbruikfilter/Automatische kopie- en detectie
Te scannen categorieën
- Subcategorieën van Media die categorieën nodig hebben
- Mobiele uploaden zonder EXIF-gegevens van camera
- Video's met nog niet geïdentificeerde muziek