Commons:Tipus de fitxers

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:File types and the translation is 44% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:File types and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:FT

Wikimedia Commons només accepta "contingut lliure". De la mateixa manera, NOMÉS es permeten formats de fitxer lliures.

A Wikimedia Commons no s'accepten formats de fitxers amb patents. Per obtenir una llista dels formats de fitxer permesos, vegeu les seccions següents. Exemples de formats de fitxers amb patents són els codecs AAC, WMA i la majoria de còdecs AVI. La nostra missió requereix que el contingut es pugui redistribuir lliurement a tothom. Els formats amb patents no compleixen aquest estàndard.

Els formats no lliures i els formats formats lliuress no admesos s'han de convertir a un format lliure permès abans de penjar-los. Afortunadament, això no sol ser difícil, però pot trigar força (segons el format i la qualitat de sortida desitjada).

Imatges

A Wikimedia Commons, els tipus de fitxers que recomanem són: SVG, PNG i JPEG.

No es permeten fitxers BMP a Commons. Aquests es poden convertir sense pèrdues a PNG i la mida del fitxer sempre serà menor.

Mida i escalat

Vegeu també: Commons:Mida màxima d'un fitxer

Tingueu en compte que s'ha instal·lat un nou programari de canvi de mida PNG des que s'ha escrit el text següent.

Malauradament, el sistema d'escalat d'imatges encara és limitat. Actualment, les miniatures (PNG, GIF, JPEG) es generen en el mateix format que la imatge original i sempre estan en color de 24 bits (tret que la imatge sigui GIF, en aquest cas la imatge resultant tindrà 256 colors). Això vol dir que l'escalat d'imatges PNG produeix fitxers bastant grans fins i tot si la imatge original contenia una paleta o estava en format d'escala de grisos. Això també significa que si voleu penjar un PNG sense pèrdues d'una foto per editar-lo i arxivar-lo, però voleu utilitzar miniatures JPEG en articles, heu de carregar manualment una versió JPEG (a escala completa).


Tingueu en compte que l'escalatge d'imatges pot fallar si la imatge és molt gran i la representació requereix massa temps o memòria (en aquest cas, no es mostra cap imatge a escala, o bé la imatge completa es publica al navegador, cosa que sovint fa que es bloquegi). Per a les imatges GIF, hi ha un límit de 1,000 megapíxels en vigor.[Note 1] Els JPEG grans solen ser problemàtics només si es guarden en mode progressiu; utilitzeu el mode de línia de base (vegeu JPEG progressius).

Màxima resolució

Shortcut

Tot i això, assegureu-vos que el contingut de Commons es pugui reutilitzar àmpliament, inclòs el contingut imprès, carregant imatges fotogràfiques a alta resolució. En els casos en què la versió de més alta resolució tingui problemes com es va comentar anteriorment, es pot carregar una versió més petita amb un altre nom (esmentant la imatge de major resolució en la descripció) o com a versió més nova del fitxer. Per obtenir més informació, vegeu Commons:Perquè necessitem fitxers multimèdia d'alta resolució. A l'extrem oposat de l'escala, Special:AbuseFilter/153 limita les càrregues entre wiki de fitxers jpg més petits (<50.000 bytes o <2.000.000 píxels) per part dels nous usuaris.

SVG

Vegeu també Ajuda:SVG i en:Wikipedia:Graphic Lab/Resources/SVG resources.

SVG és un format de gràfics vectorials basat en XML que es pot escalar sense que sigui borrós ni “pixelat”. És fàcil d'editar i sol produir fitxers raonablement petits (vegeu File:Bitmap VS SVG.svg). L'SVG es prefereix quan es creen diagrames, banderes, etc., mentre que PNG funciona bé per a imatges escanejades i fotografies de qualitat d'impressió. Vegeu Ajuda:SVG.

SVG funciona bé per a diagrames, gràfics, il·lustracions, mapes i qualsevol gràfic que necessiti etiquetes. SVG pot emmagatzemar les etiquetes com a cadenes de text, de manera que un gràfic SVG es pot traduir a altres idiomes editant les cadenes de text. Per exemple, el mapa File:Caucasus-ethnic en.svg que es mostra a continuació a continuació s'ha traduït a diversos idiomes. Compareu la millor qualitat d'imatge dels mapes SVG a diverses mides en comparació amb els mapa JPG. (Les imatges que es mostren a continuació estan en format PNG. Les imatges SVG de la Viquipèdia no es publiquen als navegadors. En lloc d'això, MediaWiki converteix la imatge SVG en una imatge PNG i serveix la imatge PNG.)

PNG

PNG és un format "sense pèrdues" (que admet la transparència alfa), el que significa que es conserva el color de píxel exacte quan es desa i es pot utilitzar per a qualsevol tipus de dibuixos/diagrames que no estiguin disponibles en format SVG (es prefereix SVG quan es creen diagrames etc.). PNG és bo per a pràcticament qualsevol cosa, excepte fotografies amb càmeres digitals. PNG és millor per als gràfics escanejats (encara que amb una advertència: vegeu la nota sobre la nitidesa a continuació) i per a imatges de poca profunditat de color. (Tot això a una mida generalment més petita amb més qualitat en comparació amb JPEG.)

A la Viquipèdia (i a totes les altres instal·lacions de MediaWiki, tal com es discuteix a phab:T192744), les miniatures PNG no són nítides, però sí les miniatures JPEG. Per a imatges més complicades, com ara fotografies, gravats, etc., PNG mostra una miniatura inferior. Tanmateix, el principal problema amb JPEG és que, com a format de fitxer amb pèrdues, no es pot editar repetidament, fins i tot amb la millor configuració de qualitat. Com a tal, fins i tot quan la miniatura PNG és inferior, es recomana penjar també PNG i enllaçar entre les còpies PNG i JPEG mitjançant {{PNG with JPEG version}}. Una excepció és quan la imatge original ja està en format JPEG; en aquests casos, no hi ha cap raó per proporcionar una còpia PNG. Tanmateix, si editeu el fitxer JPEG, no és una mala idea desar una còpia PNG abans de tancar el programa utilitzat per editar-lo; proporciona una còpia que algú pot editar sense provocar una degradació progressiva. A més, per obtenir imatges més senzilles, vegeu Viquipèdia:Com reduir els colors per desar un JPEG com a PNG: les imatges simples solen tenir un format de fitxer més petit que JPEG quan la imatge és relativament senzilla.

Dades Exif

It’s very important to remember that there are no proper exif data in PNG files,[Note 2] so that if you want to upload a picture you shoot in a raw image format, save it in JPEG from the raw image file and, if you like, upload also a PNG from the raw image file too. But if you want to retouch your photo preserving your exif data, the professional way is to edit the original raw image file or a PNG version, save it in JPEG format and copy the exif data from the raw image file to the final JPEG. There is no single standard way to get this right, other contributors will help you if your tool produces something that is seriously wrong (UTF-8 outside of iTXT chunk or similar.)

Percentages of file types on Commons as of September 2017

JPEG

JPEG (també JPG) és adequat per a fotografies, especialment quan les fotografies ja són JPEG. JPEG utilitza “compressió amb pèrdues", sacrificant la precisió per a una mida de fitxer més petita.

Si teniu la possibilitat de triar formats de fitxer on desar un gràfic, escanejar o qualsevol altra cosa, deseu-lo com a PNG (o deseu-lo com a un altre format sense pèrdues, com ara TIFF i convertiu-lo a PNG) i pengeu-lo com a tal. Tanmateix, si el fitxer original es troba en format JPEG, generalment no té cap sentit convertir-lo a PNG: convertir una compressió amb pèrdues en un format "sense pèrdues" no serveix de res, ja que la "pèrdua" ja es va produir a l'original i fer-ho només augmentarà la mida del fitxer (qualsevol edició, però, probablement s'hauria de desar tant en PNG com en JPEG). Una excepció són els fitxers JPEG d'alta resolució que no tenen artefactes de compressió visibles. La conversió a PNG evitarà que les miniatures tinguin artefactes de compressió addicionals.

Tingueu en compte que, actualment, les miniatures JPEG reben més nitidesa, mentre que les miniatures PNG no. Per tant, carregar en ambdós formats pot ser una bona idea si les miniatures PNG semblen una mica borroses. Utilitzeu {{JPEG version of PNG}} a les versions JPEG d'un PNG marcat com a {{PNG with JPEG version}}.

PNG és un format a tot color sense pèrdues. JPEG sempre és un format amb pèrdues, fins i tot amb la configuració de màxima qualitat. Els formats sense pèrdua no es degraden després de desar-se repetidament, però sí els que fan pèrdues; per tant, tenir una versió sense pèrdues del fitxer permet modificar el fitxer per a diversos propòsits (retallar, ajustar els nivells, etc.) sense perdre la qualitat.

Vegeu també Help:JPEG, Ajuda:Escanejar[Note 3]

GIF

La miniatura d'aquest fitxer GIF és problemàtica a causa de la transparència
Canviar la mida d'un PNG no té aquest problema

PNG gairebé sempre és superior al GIF per a imatges fixes (mida més petita, més colors, millor transparència). Si esteu creant o editant un gràfic (no una fotografia) i teniu la possibilitat de triar formats de fitxer per desar-lo, les preferències per a l'ús de la Viquipèdia/Wikimedia són SVG primer, després PNG. No deseu mai una imatge amb més de 256 colors en format GIF. El GIF sempre desa les imatges amb 256 colors o menys. La conversió d'imatges amb més colors al format GIF degradarà aquestes imatges.

L'edició de fitxers GIF pot ser difícil de fer perquè GIF només admet una paleta de 8 bits i la majoria de filtres només funcionen en la paleta completa. I PNG admet la transparència de 8 bits (canal alfa) en contrast amb la transparència de 1 bit de GIF. També hi ha certes idiosincràsies en el canvi de mida del GIF; en particular, quan un GIF amb transparència de fons es miniaturitzat, l'àrea transparent es menja a l'àrea no transparent, cosa que pot crear problemes.

Si trobeu alguns gràfics, diagrames, gràfics, mapes, il·lustracions, etc. GIF de llicència lliure que considereu útils per a la Viquipèdia o un dels seus projectes germans, no dubteu a penjar-los a Commons tal com són. Vostè o altres persones els podeu convertir al format SVG més endavant, si cal.

Vegeu Commons:Chart and graph resources per obtenir eines i ajuda.

GIF animats

GIF is a lossless, 8-bit color format (maximum of 256 colors) and should be used mainly for animated images on Wikimedia Commons. For animated images GIF uses lossless compression of images up to 256 colors per frame.

Animated GIF files sometimes have problems when thumbnailed. If you find your animation corrupted or distorted when scaled down, try re-saving it with every frame the same size: A common optimization method in animated gif crunchers is to write variable-sized frames, sometimes labeled as: “Save only the portions of frames that have changed”. Wikimedia’s current version of ImageMagick does not seem to support this. There is currently a 100 megapixel restriction in our software; please see the description in Category:Animated GIF files affected by MediaWiki restrictions for details.

If the image is sufficiently long (more than 10 seconds), considering using one of the video formats below: video can be paused and rewinded. FFmpeg may be used to convert a GIF to video.

Inline animations should be used sparingly; a static image with a link to the animation is preferred unless the animation has a very small file size. Keep in mind the problems with print compatibility mentioned above.

TIFF

En aquest moment, només alguns fitxers TIFF es poden mostrar en format redimensionat (miniatures) a la Viquipèdia o a Commons, i la majoria dels navegadors d'Internet no admeten fitxers TIFF. Són un format d'arxivament i no s'han d'utilitzar mai per a imatges que es volen mostrar.

TIFF generally serves as a lossless format, similar to PNG, but with much less compression. However, its standard compression algorithm is very fast to apply (which was a benefit on older computers) and most scanner software supports TIFF, making it a popular choice for archives.

PNG is not supported by most scanner software, but files saved in PNG can generally be made much smaller than TIFF files. For instance, one 33 MB TIFF reduced to 17 MB when saved as a PNG.

Overall, PNG is a preferred format; however, the ability to upload TIFF files is offered as a courtesy. For instance, if you were batch scanning files in order to upload them to Commons for others to edit and prepare, you would want to use a lossless format (editing a non-lossless format causes an increase in artifacts every time it is saved). Your scanner software may not support saving directly to PNG, but allow TIFF. In such cases, uploading the image as a TIFF file is acceptable, as it helps you donate material to Commons much more easily (in that specific case, it would be appropriate to inform the regulars on the Village Pump noticeboard so that your batch upload can be prepared for more widespread use and possibly to discuss things beforehand briefly). There are many image editors (free and commercial) that can handle conversion from TIFF to other formats. See: en:Comparison of raster graphics editors #File support.

The statements above apply to the vast majority of TIFF files; however, note that TIFF is a somewhat odd format – the specifications are loose, and can, in theory, support a wide variety of compression schemes and file storage (though most programs that open TIFFs only recognise the most common). This makes it difficult to make definite statements about TIFFs: For instance, TIFFs can contain JPEGs, which are not a lossless format. Generally, only TIFFs of the standard types should be uploaded to Commons.

WebP

The image format WebP is supported on Commons. It supports both lossy image compression based on VP8 and lossless image compression based on a new algorithm. The lossless mode is more compact than PNG.

XCF

XCF can be useful if you are working on an image with GIMP. Unlike PNG and similar files, XCF files support text and multiple layers. It may be useful to upload the XCF file, so that other editors can continue working with it directly, while retaining the layering information. Please note that a thumbnail of a XCF can only be generated by the MediaWiki software if the file format is compatible with GIMP 2.6 or 2.8 and the color mode is RGB or grayscale. In other words, images with indexed colors are not supported by the MediaWiki thumbnailer; neither are files created with GIMP 2.10 (see T196054).

So

Vegeu també: Commons:Free media resources/Sound

On Wikimedia Commons, the file types we accept are: MP3, Ogg (using FLAC, Speex, Opus or Vorbis codecs), WebM (using Vorbis), FLAC, WAVE or MIDI.

Non-free formats and lesser-known free formats must be converted before uploading—there is currently no legitimate way to store pristine original data for conversion to future formats or for use when patents expire, even if the license of a given work requires distributing such pristine original data (as is often the case for works distributed under the GNU Free Documentation License or other copyleft licenses).

The Commons does not accept tracker formats, even formats written by free trackers. Nor does it accept sound fonts for use with MIDI files, even sound fonts designed for use with free MIDI players. If it is important that a musical passage be heard with specific instrument definitions that General MIDI does not provide for, and the license allows it, use your tracker software to render the passage to RIFF WAVE, and then encode it to Ogg Vorbis.

As of June 2023, most browsers can play MP3, Ogg Vorbis, and Opus, but not MIDI, FLAC or Speex. FLAC and Speex are automatically converted to Vorbis and MP3 transcodes for playback on browsers after upload.

MP3

MP3 is a widely supported audio format and is highly recommended if an ogg or lossless version can't be found. Commons currently only accepts MP3 uploads by users with Autopatrol or higher rights, due to concerns about the capacity of the community to monitor for copyright violations.

MIDI

MIDI files are accepted, but not very well supported. The file extension has to be .mid.

Ogg (àudio)

Opus is the preferred audio codec for the Ogg container. Please use the file type opus or oga to upload audio files in Ogg Opus format.[Note 4]

Opus is supported by MediaWiki (phab:T42193, phab:T53313) since 2014. The format has excellent quality and low algorithmic delay.It automatically switches between speech and music-optimized modes and is able to combine the two. FLAC is for general audio and is lossless (quality is preserved), but current file size caps prevent its use for anything but short clips. In most cases, Opus should be used, using Xiph recommended settings.[Note 5]

Existing audio in other free codecs (such as Speex and Vorbis), but present in an Ogg container, should not be converted to Opus or FLAC to avoid generation loss.

Note that with FLAC, a native container format exists (see below). If your output file has the extension .flac, it is likely using the native container format. If you like to embed it into an ogg container, this can be done with ffmpeg using the command line ffmpeg -i InputFile.ext -acodec flac out.oga or flac ./input.wav -8 --ogg -f ./output.oga.[Note 4] (Doing so is neither required nor recommended.)

It is also useless to put data in a non-free format into a free container like Ogg: you get a file, which, while requiring that a player support the free container, still requires that it support the non-free codec.

WebM (àudio)

The WebM container can hold audio (Vorbis or Opus), with or without accompanying video.

FLAC

The Free Lossless Audio Codec is supported with or without encapsulation into ogg-containers. TimedMediaHandler will automatically offer transcoded variants in ogg format. File extension without encapsulation: .flac. (The related phab:T51505 was resolved in 2013 and closed in 2014.)

WAVE

Wave containers usually contain uncompressed, lossless audio (PCM). If possible, please convert to FLAC before uploading. File extension: .wav.

Vídeo

Videos must be WebM files (.webm extension), Ogg files using the Theora video coding format (with a .ogv extension[Note 4]), or MPEG-1/MPEG-2 files (.mpg and .mpeg extension). Non-free formats must be converted before uploading. See Commons:Video – Uploading a video for instructions. See Video2Commons for a fast and easy tool.

The recommendation of MDN Web Docs is WebM containg VP9 video with Opus audio. Can I use reports that some 92% of 2024 users are able to directly use this combination, much more than Ogg Theora (~8%).[Note 6]

WebM (vídeo)

WebM supports the VP8, VP9, and AV1 video coding formats, and the Vorbis and Opus audio coding formats. The container format WebM is a subset of Matroska.

VP8 is a lossy compression format which has better quality than Theora does. Of course, there is no need to transcode existing Theora videos to VP8, because it won't fix the damage by a prior more lossy compression. While WebM is more widely supported by browsers, such compatibility issues are to be fixed by automatic transcoding in MediaWiki software, not by manual re-upload.

VP9 is a successor to VP8, having better compression efficiency.

AV1 is a successor to VP9 and offers better compression efficiency. It's slated to have much wider industry support both in software and hardware than previous free video formats. As of 2023, 78% of users are able to play this format; the main blocker is Safari, which only supports AV1 on devices with a hardware decoder.

Ogg Theora (vídeo)

Theora is a lossy video coding format released in 2004. It is based on VP3 in the line leading to Flash VP6/VP7 and WebM VP8/VP9. (Note: Most software mentioned at Commons:Software should also be able to play Ogg Vorbis audio.)

As of 2023. Theora is poorly supported by modern browsers' HTML5 video players. Avoid converting to this format.

MPEG-1 (video)

MPEG-1 is the VCD standard, which includes MP2 and MP1 standards, for lossy compression of video and audio released in 1993. It was designed to compress VHS-quality raw digital video and CD audio down to about 1.5 Mbit/s (26:1 and 6:1 compression ratios respectively) without excessive quality loss.

MPEG-2 (video)

MPEG-2 is the DVD standard, which includes MP2, for "the generic coding of moving pictures and associated audio information" first released in 1996. It describes a combination of lossy video compression and lossy audio data compression methods, which permit storage and transmission of movies using currently available storage media and transmission bandwidth. Both of MPEG-2 and MPEG-1 are standards of digital cable/satellite TV and digital audio broadcasting (DAB).

Formats per a text

Documents de text escanejat (DjVu, PDF)

A la pàgina de fitxer d'aquest PDF s'hi ha afegit una marca {{BadPDF}} perquè la compressió JPEG n'ha reduït la qualitat en utilitzar-lo en un gràfic d'un article, mentre que File:Amsterdam Museum logo.svg és molt més adient.

Tot i que Commons no sol allotjar documents, hi ha motius vàlids per penjar-los aquí (com ara versions d'arxiu per a ús de transcripcions a Wikisource).

  • Consulteu Help:DjVu per obtenir ajuda sobre fitxers DjVu i PDF.
  • Es permeten documents en format PDF. No es recomana l'ús com a gràfic, com podeu veure a l'exemple correcte, que és un gràfic vectorial clar. Per a motius admissibles de formats PDF i DjVu, consulteu Project Scope, PDF and DjVu formats.

Tingueu en compte que actualment qualsevol pàgina d'un PDF es representa com a JPG mitjançant miniatures, però també es podria representar com PNG. Això només depèn de la implementació del renderitzador de PDF utilitzat al servidor de miniatures d'imatges i no és una limitació del format PDF en comparació amb DejaVu. L'única limitació és l'existència de diverses extensions propietàries del format PDF que de vegades poden requerir un visualitzador de PDF específic. Els fitxers PDF a Commons no haurien de dependre d'aquestes extensions i han d'utilitzar només les especificacions bàsiques que utilitza el renderitzador de miniatures de Commons. El problema només pot existir quan els fitxers PDF es descarreguen en format natiu des de l'espai de noms "Media:" en lloc de ser renderitzats com una sola imatge des d'un número de pàgina seleccionable al PDF (perquè aquestes extensions poden incloure alguns scripts actius, gestors de formularis i enllaços actius a llocs externs).

Per a la representació d'una sola imatge, els fitxers PDF representats amb el perfil PDF bàsic (segons les seves especificacions estàndard) són funcionalment equivalents als fitxers DejaVu, però normalment representen fotografies i gràfics amb una fidelitat més alta i perfils de color més precisos que els fitxers DejaVu que utilitzen un model més bàsic. Així mateix, els PDF ofereixen una millor qualitat, en alguns casos, ja que poden incrustar gràfics vectorials escalables, en lloc de mapes de bits altament comprimits a resolució fixa. Per tant, la diferència es basa bàsicament en el nivell de compressió dels mapes de bits: per als documents de text escanejats, DejaVu solen ser més petits que els PDF, però això no fa cap diferència quan aquests fitxers no es descarreguen, sinó que només es renderitzen com una única imatge de mapa de bits.

Per als documents que contenen gràfics i fotografies de colors, els fitxers PDF sovint ofereixen una millor fidelitat i precisió. Tanmateix, els renderitzadors de miniatures d'imatges que s'utilitzen actualment a Commons no els representen clarament quan generen miniatures JPEG en lloc de miniatures PNG més precises: això podria canviar en el futur quan s'arribi a un acord a phab:T38597.

Noting that due to many copyright infringements and out of scope files being uploaded, we do not allow new users to upload PDF files.

See also Ajuda:Escanejar for advice on scanning non-text items.

TimedText

TimedText is a custom Commons namespace to hold “Timed Text”, also termed subtitles, closed captioning and closed caption text. The contents are plain text with no markup whatsoever.

Fitxers de dades

Actualment no s'admeten tipus de fitxers de base de dades com a fitxer per penjsar a Commons. (Consulteu la llista de tipus de fitxers no admesos, més avall.)

However, tabular data can be stored in the dedicated Data: namespace. For example, data in this namespace can include:

  • Map data, allowing users to store GeoJSON data.
  • Tabular data, allowing users to create CSV-like tables of data.

This also supports the creation of dynamic text (via Lua modules) and graphs using data in JSON format.

Data files in Commons have to be set under one of these license: CC0 1.0, CC BY-1.0, CC BY-2.0, CC BY-2.5, CC BY-3.0, CC BY-4.0, CC BY-4.0+, CC BY-SA-1.0, CC BY-SA-2.0, CC BY-SA-2.5, CC BY-SA-3.0, CC BY-SA-4.0, CC BY-SA-4.0+, ODbL-1.0, dl-de-zero-2.0, or dl-de-by-2.0.

Feel free to experiment by creating pages with the Data:Sandbox/<username>/ prefix. For now, page content can only be edited in the raw JSON format unless, each field have the type 'number' or 'string'. To categorise Data files, categories can only be added to their corresponding Data talk pages.

Dades de mapes

See more details in mw:Help:Map Data.

Map data allows users to store GeoJSON data, similar to images. Other wikis may use this data to draw on top of the maps, together with other map customizations, using Kartographer.

To create a new map data, create a new page in the Data: namespace with the .map suffix, such as Data:Sandbox/Example user/Example.map.

Dades tabulars

Vegeu més detalls a Ajuda:dades tabulars.

Tabular data allows users to create CSV-like tables of data, and use them from other wikis to create automatic tables, lists, and graphs.

To create a new table, create a new page in the Data: namespace with a .tab suffix, such as Data:Sandbox/Example user/Example.tab.

Design and CAD formats

3D structures
STL for 3D files, the file format most commonly used for 3D-printing. Other 3D formats and Other CAD_file_formats are unsupported. See also mw:Help:Extension:3D.

Altres formats

Chemical and biological molecular structures
None supported yet. See unsupported file types below.
Map routes and GPS data
See Map data. See also unsupported file types below.

Requesting support for new file types

As of 2021, there is no standard process for requesting support for new file types. Discussion on MediaWiki.org

The MediaWiki manual includes a description of how to add support for a new file type, which mentions some considerations when adding support on Wikimedia websites.

As a first step, read that manual page + file a ticket requesting support linking to this umbrella tracking ticket: Multimedia file format support (tracking). You can find examples of past requests, open and closed, linked to it already; and a summary below of past requests that remain unsupported.

Tipus de fitxers no admesos

Tipus de fitxers lliures no admesos

Requested at least once, but not currently supported; help needed to support these. :-)

Any format for 3D except STL (which is already supported)
Any other CAD design patterns
Any format for data
Any format for chemical or biological molecules
Any map route/GPS format
Image formats
Audio/video formats
Diagram formats
Multimedia and animation formats
  • SWF – could be considered free as of 2009? but needs to be generatable and playable with free tools – declined in phab:T28269
Scientific format
  • FITS – Flexible Image Transport System
Font formats

Formats de fitxers no lliures

Requested at least once, via automatic conversion of these formats to a free format on upload.

Most of the above issues are tracked as “Multimedia and file format support” issues in phab:T44725.

Opcions alternatives de suport

You may upload source materials for files uploaded to Commons (such as camera raw files and bigger FLAC audio) to Internet Archive and linked it in Commons.[1]

Notes

  1. Megapíxel (nombre de fotogrames × amplada × alçada), downsampling formula (per al límit de WikiMedia, mantenir SAR): floor (√Megapixel limit × amplada ÷ alçada) ≥ ampladanew, per a animació (a més i amb pèrdua SAR): floor (Límit de megapíxels ÷ nombre de fotogrames ÷ alçada) ≥ ampladanew
  2. Some PNG data are shown by MediaWiki under “metadata”, such as resolution pHYs and timestamp tIME and other text data (comments), but are not Exif proper.
  3. Per JPEG també vegeu A few scanning tips, scantips.com, 2010 by Wayne Fulton.
  4. a b c Our Ogg convention differs from the upstream Xiph convention in that we only care about differentiating audio .oga from video .ogv. The Xiph.Org Foundation recommends using .ogg as the extension for Ogg Vorbis audio files, .oga for Ogg FLAC audio, .ogv for Ogg Theora video, and .opus for Ogg Opus audio per RFC 5334 and RFC 7845. See also MIME Types and File Extensions - XiphWiki.
  5. See Opus Recommended Settings.
  6. See MDN page: Web video codec guide. See Can I use webm, av1, and ogv. You will find Safari lagging behind, but that is what transcoding is for.
  7. For JPEG2000 some developers have been concerned about submarine patents (LoC digitalpreservation), and in 2009 Mozilla tagged it as WONTFIX.
  8. Decoding of JPEG 2000 images in PDFs is fully supported, so uploaders of PDF files need not worry about the format being unsupported in this use case

Vegeu també

  1. Previously there is an unofficial companion website that accepts all file formats named Commons Archive; it is no longer online. There is a back up of files previously existed there in Internet Archive.