Commons:Own work/nl
Jump to navigation
Jump to search
'Eigen werk' of 'zelfgemaakt' heeft een bijzondere betekenis op Commons. Het verwijst naar werken die uzelf heeft gemaakt, die niet wezenlijk representaties zijn van werken van anderen -
Manieren waarop u zelf een werk kunt maken:
- Fotografie
- Iets tekenen en vervolgens scannen om een digitale kopie te maken
- Grafische software gebruiken om een digitale illustratie (kaart, diagram, enz.) helemaal zelf te maken
- Uw eigen stem opnemen
- Een videocamera bedienen
Afgeleide werken:
- Een schermafdruk maken van software of een video
- Het fotograferen van een kunstwerk, logo, standbeeld
- Het maken van een schets van personages in een animatieserie/strip/film
- Een tekst voorlezen die door iemand anders is geschreven
Lees voor meer informatie Commons:Derivative works. Als het werk dat u maakt een afgeleid werk is, hangt het auteursrecht van dat werk af van het auteursrecht van het oorspronkelijke werk. Als het originele werk auteursrechtelijk beschermd is, zoals de meeste commerciële producten, dan is het afgeleide werk onvrij en mag het niet worden geüpload naar Commons. Als het originele werk niet auteursrechtelijk beschermd is, of beschikbaar is onder een vrije licentie, kunt u het uploaden.
GEEN EIGEN WERK:
- Het scannen (of fotograferen) van een bestaande afbeelding die u oorspronkelijk niet zelf heeft gemaakt of gefotografeerd.
- Een afbeelding van een website kopiëren of downloaden.
- Foto's die niet door u zijn gemaakt. De auteursrechthebbende is de persoon die de foto maakt, tenzij het een formeel werk voor verhuur betreft. Zelfportretten zijn acceptabel als "eigen werken". Maar wanneer u de nieuwste versie (4.0) van een CC-licentie op uw materiaal toepast, stemt u er ook mee in om afstand te doen van publiciteits-, privacy- of persoonlijkheidsrechten die u bezit in het materiaal dat u in licentie geeft, of deze niet te doen gelden, voor zover dat nodig is voor anderen om de gelicentieerde rechten uit te oefenen. Als u bijvoorbeeld een licentie voor een foto van uzelf hebt, mag u uw recht op privacy niet doen gelden om de foto te laten verwijderen van verdere verspreiding. (Onder de 3.0 en eerdere licenties is dit impliciet, maar niet expliciet.) Als u deze rechten niet op deze manier in licentie wilt geven, moet u geen CC-licentie toepassen op het materiaal waar dit een probleem is. Zie Hoe worden publiciteits-, privacy- en persoonlijkheidsrechten beïnvloed wanneer ik een CC-licentie aanvraag? voor meer informatie.