Commons:Bölgeye göre telif hakkı kuralları/Osmanlı İmparatorluğu
Telif hakkı kuralları: Osmanlı İmparatorluğu Kısayol: COM:Ottoman Empire | |
Süreler | |
---|---|
Standart | Yaşam süresi + 70 yıl |
Diğer | |
Yaygın telif etiketleri | {{PD-Ottoman}} |
Oluşturur | |
Bu sayfa, eserlerin Wikimedia Commons'a yüklenmesiyle ilgili Osmanlı İmparatorluğu'nun telif hakkı kuralları hakkında bir genel bakış sağlar. Osmanlı İmparatorluğu kaynaklı herhangi bir çalışmanın Wikimedia Commons'a yüklenebilmesi için hem menşe ülkede hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde kamu malı olması veya ücretsiz bir lisansla erişilebilir olması gerektiğini unutmayın. Osmanlı İmparatorluğu'na ait bir eserin telif durumu hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, açıklama için ilgili yasalara bakın.
Arka plan
Türkiye merkezli Osmanlı İmparatorluğu, bir zamanlar Balkanlar, Yunanistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın büyük bir bölümünü kapsıyordu. 19. yüzyılda yavaş yavaş geriledi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın yanında yer aldı ve yenildi.
Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi Londra Antlaşması (1915) ile başladı ve Müttefikler arasında birçok anlaşmayla devam etti. Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi Paris Barış Konferansı, 1919 sırasında tartışıldı. Barış anlaşması, Sevr Antlaşması, sonunda Osmanlı İmparatorluğu (onaylanmadı) ve Müttefik idaresi tarafından imzalandı.
1913'te kısmen veya tamamen Osmanlı İmparatorluğu içinde bulunan devletler Türkiye, Ermenistan (gelecekte SSCB'nin parçası olacak), Irak (İngiliz mandası), Suriye ve Lübnan (Fransız mandası), Filistin (İngiliz mandası), Ürdün (İngiliz mandası), Hicaz (daha sonra Suudi Arabistan'ın parçası olacak) ve Yemen idi.
Genel kurallar
Osmanlı İmparatorluğu 1923'te dağıldı, bu nedenle orada yayınlanan tüm eserler şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde kamu malı. Osmanlı İmparatorluğu uluslararası telif haklarını tanımayı reddetti, bu nedenle orada yayınlanan eserler uluslararası telif haklarıyla korunmaz.[1] Osmanlı resmi belgeleri de (çok çeşitli yasal belgelerden oluşan) divanlar imparatorlukta kamu malı olduğu için korunmamaktadır.[2] İmparatorluğun telif hakkı kodu ayrıca mevzuatın telif hakkıyla korunamayacağını açıkça belirtmiştir.[3]
İmparatorluk, telif hakkı formalitelerinin yerine getirilmesini istedi (telif hakkı bildirimi, kayıt ve depozito). Telif hakkı süresi, yazarın ölümünden 30 yıl sonra, bazen daha azdı.
İmparatorluk dağıldığında telif hakkı kapsamındaki eserlerin, halef ülkelerin telif hakkı yasalarına tabi olabileceğini unutmayın. Özellikle görüntü 1920 dolaylarında yayınlandıysa, kesin bir yayın tarihi sağlanmalıdır. Osmanlı kökenli olduğu için PD statüsü iddiasında bulunan fotoğraflar, Osmanlı İmparatorluğu'nda “yayınlanmış” olmalıdır.
Lisans etiketleri
Ayrıca bakınız: Commons:Telif hakkı etiketleri
- {{PD-Ottoman}} – Osmanlı İmparatorluğu'nda yayınlanan ve şu anda kamuya açık olan eserler için.
Posta pulları
Ayrıca bakınız: Commons:Stamps
Ayrıca bakınız
Kaynakça
- ↑ Intellectual Property Guide: Global Frameworks. Caslon Analytics. Archived from the original on 2008-02-10. Retrieved on 2009-01-26.
- ↑ Al-Qattan, Najwa (2007) "Inside the Ottoman courthouse: territorial law at the intersection of state and religion" in The Early Modern Ottomans, Cambridge University Press, pp. p. 207 Retrieved on 26 January 2009. ISBN: 9780521817646.
- ↑ Birnhack, Michael (2011). "Hebrew Authors and English Copyright Law in Mandate Palestine". Theoretical Inquiries in Law 12 (1): 201-240. CITED: p. 206. // which cited: "Authors’ Rights Act of 1910", Hakk-ı Telif Kanunu, 2 Düstour 273 (1910), 12 Jamad ul Awal 1328 / 22 May 1910, § 8