Commons:Aloittajan ohjeet/Laatu ja tiedot
- Aluksi
- Vinkkejä ja välineitä
- Laatu ja tiedot
- Tiedostojen järjestely
- Kuvien siirtäminen ja työkalut
- Mediaan liittyviä tietokoneohjelmia
- Tiedostojen käyttäminen
This page gives a quick guide to making high quality contributions to Wikimedia.
Kuvien laatu ja tietojen lisääminen
Laatu
Yleisesti ottaen kuvat kannattaa tallentaa mahdollisimman korkealaatuisina. Kuvia pitäisi voida käyttää myös painotuotteissa, jolloin niiltä vaaditaan enemmän kuin netissä käytettäviltä kuvilta.
Size and scaling
Ohjelmisto ei myöskään pysty tekemään animoiduista GIF-kuvista pienempiä tai suurempia versioita, joten ne täytyy tallentaa sen kokoisina kuin niitä haluaa käyttää artikkelissa. JPEG- ja PNG-kuvissa on syytä käyttää korkeaa resoluutiota. Tällä hetkellä MediaWiki-ohjelmisto ei kykene käsittelemään yli 12,5 megapikselin PNg-kuvia (noin 3500x3500 pikseliä), mutta muuten suuret resoluutiot ovat hyvästä.
The upload size limit was increased to 100 MB at the end of 2008. With chunked uploading, e.g. available through Upload Wizard (a modern Browser is required), it is possible to upload files with a file size up to 5 GB.
Filetypes and naming
Vain tietyt tiedostomuodot ovat sallittuja Wikimedia Commonsissa. Jos yrität tallentaa muita tiedostoja, saat eteesi vain virheilmoituksen.
Jos muokkaat jonkun toisen tiedostoa merkittävästi muusta syystä kuin korjataksesi jonkin virheen, tallenna se uudella nimellä ja lisää linkki alkuperäiseen.
- Katso myös: Commons:First steps/Uploading files/fi
Format guidance
Different formats should be used for different types of images. JPEG works well with images with lots of details like photographs. A diagram, however, suffers compression artifacts when saved as JPEG and, like GIF and PNG, cannot be scaled without loss of quality.
SVG works well with charts, diagrams, and other images where there are few details. (However, if you can't get the diagram in vector form, PNG is still better than JPEG.) SVG can be edited easily and scaled with no loss of quality, but its use in photographs, for instance, is impractical.
GIF is cumbersome for use with the server software and due to inherent restrictions in the format, use of GIF should be restricted to animated images only. For further information on image formats, format conversion, and other format recommendations, see Commons:Preparing images for upload.
Kun tallennat valokuvia, käytä JPEG-tiedostoja. Vaikka TIFF-kuvat ovat parempilaatuisia, niiden tiedostokoko on myös erittäin suuri, eikä ohjelmisto kykene muuttamaan niitä JPEG-kuviksi (ja siksi TIFF-kuvat eivät tällä hetkellä ole sallittuja Commonsissa). PNG etu on se, että se käyttää häviötöntä pakkausta, mutta se ei sovellu kovin hyvin valokuville.
PNG should be reserved for images that require high quality and/or that it can more easily compress, such as computer screenshots (or diagrams only available in raster form). Do not save JPEG images as "progressive".[1] Please optimize JPEG images (this reduces size at no cost to decoding).[clarification needed]
GIF-kuvat ovat myös sallittuja, mutta niiden käyttöä ei suositella. Se on kuitenkin paras vaihtoehto animoiduille kuville.
Kaaviokuvat, liput, vaakunat yms. kannattaa tehdä ja tallentaa SVG-tiedostoina, koska niitä on helppo muokata ja ne skaalautuvat helposti eri kokoihin.
Audio and video
Sallittuja äänitiedostotyyppejä ovat MIDI (.mid) ja Ogg Vorbis (.ogg). Sallitut videotiedostotyypit ovat Ogg Theora (.ogv tai .ogg) ja WebM (.webm). Muut yleiset tiedostomuodot kuten MP3 ja MPEG eivät ole sallittuja patenttiensa vuoksi.
Myös liikkuvaan kuvan ja äänen tulee olla riittävän korkealaatuista. Yläraja tiedostojen koolle on noin 100 MB.
Tiedot
Hyvä tiedoston kuvaus antaa riittävät tiedot tiedoston aiheesta, sen tekijöistä ja lisenssistä.
Riittävien ja tarpeellisten tietojen antamista helpottaa malline ”{{Information}}”. Tämän mallineen käyttö auttaa myös muita saamaan selvää tiedoston tiedoista, joten sen käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa.
N.B. there are special templates for works of art {{Artwork}} and books {{Book}} that should be used in place of (or, in the case of some photographs, in addition to) the template {{Information}} shown hereafter, see the relevant template documentation pages for more information.
Käyttö helppoa: kopioi alla oleva teksti ja liitä se lisäyskaavakkeen yhteenvetokenttään ja täytä tyhjät kohdat alla olevan ohjeen mukaan.
{{Information |Description= |Date= |Source= |Author= |Permission= |Other versions= }}
- Mallineen tiedot täytetään seuraavasti
Kirjoita tieto "on yhtä kuin"-merkin perään. Jos et voi täyttää kaikkia kohtia, kirjoita pelkkä viiva, -. Älä jätä kohtia kokonaan tyhjäksi, sillä se rikkoo mallineen.
- Description
Kuvaus. Tiedoston sisällön kuvaus. Mitä tiedosto kuvaa, mitä ääntä se pitää sisällään? Jos kyse on taideteoksesta, kerro hieman teoksen taustasta ja teoksen tekijä sekä tekijän elinvuodet. Jos kyse on tieteellisestä datasta, kirjoita lyhyt tiivistelmä tiedoston tiedoista, lähteistä, keräysmenetelmistä jne.
Tiedot voivat olla millä kielellä tahansa, mutta mielellään myös englanniksi.
- You should use templates to declare language(s) of the description. It can look like:
{{Information |Description= {{cs|1=Nějaký český popisek.}} {{en|1=Some description in English.}} … |Source=…
- Source
- Lähde. Jos teos on omasi, kirjoita ”Own work” (”Oma teos”) tai vastaavaa. Muussa tapauksessa lisää:
- linkki nettisivulle, josta kuva on sekä suora linkki kuvaan;
- kuvan julkaisseen henkilön tai yhteisön nimi;
- kirjan nimi, sivu, painos;
- jne.
- Date
- Päiväys. Päivä, jolloin teos on luotu (tai jolloin se on esitetty julkisesti). Käytä ISO 8601 muotoa eli vuosi-kuukausi-päivä: “2006-04-20” on 20. huhtikuuta 2006.
- Author
- Tekijä. Teoksen tekijä(t). Jos et tiedä teoksen tekijöitä, lisää teoksen julkaisseen instituution nimi. Jos teos on omasi, lisää nimesi tai nimimerkkisi ja linkki käyttäjäsivullesi. Voit kirjoittaa esimerkiksi tähän tapaan: ”John Q. Public ([[User:JQPublic|JQPublic]])”, mikä näyttää tältä: ”John Q. Public (JQPublic)”. Voit myös linkittää nimesi suoraan käyttäjätunnukseesi tähän tapaan: ”[[User:JQPublic|John Q. Public]]”. Jos et käytä nimeäsi vaan nimimerkkiäsi, kuvaa lainaavien tahojen tarvitsee viitata vain nimimerkkiisi.
- Permission
- Lupa. Kirjoita tähän linkki Internet-sivulla olevaan mainintaan kuvan käyttöoikeudesta tai kopioi tähän kirjallisesti saamasi lupa kuvan käyttöön. Kun pyydät lupaa, käytä valmiita kirjepohjia. Jos olet itse luonut teoksen, kirjoita tähän kohtaa käyttämäsi lisenssin nimi (esimerkiksi cc-by-sa-2.5), ”katso alla” tms. Käytä tämän lisäksi lisenssimallinetta!
- Other versions of this file
- Muut versiot tiedostosta. Jos kuvasta on olemassa muita versioita (mustavalko, alkuperäinen kieli tms.), lisää tähän kohtaan linkki toiseen kuvaan.
Huom: Lue myös kuvien järjestämisestä ja luokittelusta, joka on olennainen osa kuvan tietoja.
Yhteenvetokenttä
Kun tallennat ensimmäistä versiota tiedostosta, tallennuskaavakkeen yhteenvetokentän sisältö kopioituu sellaisenaan tiedoston kuvaukseksi kuten yllä on kuvattu. Sekä ensimmäisestä tallennuksesta että sen jälkeen tehtävistä tallennuksista 255 ensimmäistä merkkiä näkyvät otsikon ”Historia” alla.
If you are uploading the first version of a file (there is not already a file with the title you selected), then your upload summary will also be copied to the image description page. It is common in this case to provide complete information in the summary, as detailed under Good file descriptions hereinbefore.
Kun tallennat korjattua versiota tiedostosta, kirjoita sen vuoksi yhteenvetokenttään kuvaus siitä, mitä muutoksia olet tiedostoon tehnyt. Hyvä kuvaus voisi olla esimerkiksi
”Leikattu 25 pikseliä yläreunasta. Tehty värejä kirkkaammaksi Photoshopilla.”
Ideally, one will provide a command line or exact list of commands that reproduces the changes, though this is by no means necessary, and often not possible.
Notes
- ↑ Progressive images break the thumbnailer, because the whole image must be rendered, thus exhausting memory. See archived discussion and example.
Lisää aiheesta
Wikimedia Commonsissa:
Wikipedia page:
MediaWikin käsikirjat englanniksi: