Lenaborg
Jump to navigation
Jump to search
Svenska: Lenaborg (Lena borg), kallas ibland för Lenahus (Lena hus) och var fordom en borg i Kungslena by. Birger Jarl, som där 1257 mottog sin måg konung Håkan av Norge, testamenterade det till sin son hertig Bengt, biskop i Linköping. Några år före sin död (1291) skänkte denne det till Linköpings biskopsstol, men det kom i Tyrgils Knutssons händer, som måhända tog det som pant för en fordran hos hertigen, men dock i ersättning lämnade gårdar på Visingsö och i Gränna, en ersättning, som dock Linköpings biskopsstol ej var belåten med. Lenaborg hade på den tiden en längd av 200 fot, en bredd av 100 och tre fristående runda torn. I december 1305 fängslades marsken på Lenaborg. Ruin sedan tidigt 1400-tal.
-
Borgen utgrävdes arkeologiskt första gången under några sommarveckor, både 1987 och 1988.
-
Från borgkullen ges en vid utsikt mot alla väderstrecken, utom mot syd där Varvsberget fortsätter att resa sig till 300 meters höjd.
-
Borgen (33 x 15 meter), som uppfördes av Birger Jarl, var ingen befästning, utan en högreståndsbostad, en naturstensmurad palatsbyggnad. Den var indelad i 7 rum på nedre botten.
-
Mottekonstruktion invid palatsbyggnaden (upphöjning i bakre delen av bilden), försvarstorn med en träkonstruktion vilande på jordgrund.