Wiki Loves Heritage Belgium is een fotowedstrijd in België van 1 juli t/m 30 november 2019. Tijdens de wedstrijd kunt u uw foto's van erfgoed in België uploaden. Erfgoed omvat onroerend erfgoed en roerend erfgoed, evenals immaterieel erfgoed als maritiem erfgoed.
Dit jaar verwelkomden we speciaal de foto's van permanente museale tentoonstellingen.
Doe mee door foto's van erfgoed uit België te uploaden, verrijk daarmee Wikipedia en maak erfgoed zichtbaarder voor het publiek!
Erfgoed?
In aanmerking komend erfgoed in deze fotowedstrijd zijn alle vier de soorten erfgoed.
Onroerend erfgoed zijn archeologische sites, monumenten, cultuurhistorische landschappen, oorlogsrelicten en stads- en dorpsgezichten.
Roerend erfgoed zijn de collecties kunstobjecten, gebruiks- en siervoorwerpen, archiefstukken, beeldmateriaal, historische werktuigen en voertuigen, enz., die onder andere in musea, archieven en erfgoedbibliotheken bewaard worden.
Immaterieel erfgoed zijn de niet-tastbare gewoontes of gebruiken van vroeger die men koestert en nu nog beoefent. Bijvoorbeeld feesten, verhalen, liederen, tradities, sociale gebruiken, rituelen, ambachten...
Varend erfgoed is het nautisch erfgoed dat kan varen of drijven of dat in de vaart kan worden gebracht of drijvend kan worden gemaakt. Het gaat zowel om zeegaande vaartuigen als om binnenvaartuigen met diverse aandrijvingen, of zonder eigen aandrijving, die werden ingezet voor de pleziervaart of voor beroepsdoeleinden.
Stap 2:Registreer hier voordat u foto's gaat maken, zodat we u kunnen informeren over het verloop van de wedstrijd, de resultaten en de prijsuitreiking
Stap 5: Er wordt aangeraden om geüploade foto's te gebruiken als illustratie bij Wikipedia-artikelen. U hoeft niet per se een nieuw artikel te schrijven! Je kunt de gegenereerde link aan het einde van het uploadscript gewoon kopiëren/plakken naar een bestaand artikel, in elke taal.
Na de wedstrijdperiode zal een jury de foto's beoordelen en de winnende foto's selecteren. Tijdens een prijsuitreiking ontvangen de winnaars een prijs.
In aanmerking komend voor de wedstrijd
In deze fotowedstrijd komen alle foto's met een duidelijk identificeerbaar erfgoedobject in aanmerking, zoals beschreven in de linkerkolom, en bevatten bijvoorbeeld:
onroerend erfgoed zoals
archeologie,
erfgoedmonumenten,
landschappen en
maritiem erfgoed.
roerend erfgoed zoals
kunstwerken,
archiefstukken,
historische voertuigen,
en alle
historische objecten van museums, archieven, etc.
immaterieel erfgoed zoals
verhalen & taal,
muziek, dans, theater & circus,
rituelen, festivals en vieringen,
en traditionele ambachten.
Voorwaarden
Alle geüploade foto's zijn door uzelf genomen.
Alle foto's moeten geüpload worden in de wedstrijdperiode van 1 juli t/m 30 november 2019 om deel te kunnen nemen (de foto mag al eerder gemaakt zijn).
Alle foto's dienen vrijgegeven te worden onder een vrije licentie, bij voorkeur CC BY 4.0 or CC BY-SA 4.0.
Foto's bevatten geen watermerk (tekst toegevoegd door de fotograaf).
Alle foto's hebben een duidelijke beschrijving van wat er op de foto staat, inclusief de stad of gemeente waar de foto is genomen. Indien van toepassing bevat de beschrijving ook de naam en het adres van het immateriële erfgoed en het museum, het archief of de organisatie waar het roerende erfgoed is opgeslagen. Vermeld alstublieft de catalogus of het officiële monumentnummer.
De JPEG moet een minimale resolutie van 2 Mpixels hebben en van voldoende kwaliteit zijn.
We accepteren foto's van erfgoed, om bruikbaar te zijn voor Wikipedia; artistieke artefacten zijn niet gewenst.
Deelnemers hebben zich geregistreerd voor de wedstrijd met een actief e-mailadres.
Elke deelnemer garandeert over alle vereiste toelatingen te beschikken van de eventuele afgebeelde personen of van de eigenaars van de gefotografeerde interieurs, werken, objecten, goederen.
Verdere aanbevelingen
Sinds 15 juli 2016 is er in België vrijheid van panorama, met inbegrip van permanente publieke tentoonstellingen. Dit betekent dat u in principe onbeperkt foto's mag nemen vanaf een publieke plaats. Respecteer andere wetten zoals auteursrecht en recht op afbeelding. Musea kunnen bepaalde beperkingen opleggen.
Gelieve de GPS coordinaten te registreren als uw toestel deze mogelijkheid heeft.
Ook videobestanden worden geaccepteerd.
Geef een nuttige, unieke, logische en duidelijke bestandsnaam, zodat u gemakkelijk op naam kunt zoeken.
Vanaf dit jaar worden voor elke foto ook Wikidata-metadata verzameld:
Bijschriften in verschillende talen (kopieer op zijn best de korte beschrijving, nog een keer)
Beeldt af "Dit is", een Wikidata-attribuut dat aangeeft waar de foto voor staat.
Voeg ten minste één (bestaande, niet-overlappende) categorie toe aan uw foto.
Dit alles zorgt ervoor dat uw foto gemakkelijk vindbaar is.