Commons:Wiki Loves Africa 2023/jury/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Wiki Loves Africa 2023/jury and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Wiki Loves Africa 2023/jury and have to be approved by a translation administrator.

Wiki Loves Africa website  Wiki Loves Africa on Facebook  Wiki Loves Africa on Twitter  Wiki Loves Africa on Instagram  Wiki Loves Africa on YouTube  Media information  Wiki Loves Africa's mailing list  What's going on in my country?  Images uploaded in 2023 




Wiki Loves Africa’s kiezen winnaar

Wiki Loves Africa 2023 Jury Rapport
Wiki Loves Africa 2023 Jury Rapport

Het juryproces voor de Wiki Loves Africa-wedstrijd is uitgebreid en complex, zoals bij alle internationale fotowedstrijden. Het proces is onderverdeeld in de inspanningen die hieronder worden uitgelegd. Houd er rekening mee dat er twee afzonderlijke, niet-gerelateerde beoordelingselementen zijn

  1. De nationale jury's, en
  2. De internationale jury.

De nationale jury's selecteren afbeeldingen uit hun landcategorieën om te beoordelen en te belonen. Het internationale juryproces is volledig gescheiden, waarbij alle afbeeldingen worden beoordeeld en een select aantal de shortlist en final cut maakt. We vertrouwen niet op de nationale teams of jury's voor hun selecties. Dit is opzettelijk en te wijten aan het feit dat niet elk land dat bijdraagt een nationaal team of juryproces heeft.

Controle afbeelding

Ten eerste is er een eerste inspanning tijdens de wedstrijd en de maand daarna om ervoor te zorgen dat alle afbeeldingen correct worden gecategoriseerd en worden gecontroleerd op copyright schendingen en andere problemen. Dit proces (nog steeds aan de gang) wordt uitgevoerd door een paar toegewijde en onvermoeibare Wikimedia Commons-bijdragers die ongelooflijk zijn (bedankt Wilson, Anthere, Ceslause en Mermoze). U kunt de omvang van het werk zien op de Pagina voor het controleren van afbeeldingen.

Nationale jury proces

Nationale organisatieteams kiezen hun eigen jury's. Richtlijnen met betrekking tot dit proces worden hier gegeven, maar het management en de organisatie - en de eindresultaten - zijn volledig onafhankelijk van het internationale team. De nationale winnaars.

Internationale jury proces

Internationale fotowedstrijd jury

De jury van dit jaar werd samengesteld en gerangschikt door Wilson en Nonny Ntlahla. Het proces wordt uitgevoerd op Montage en heeft vier specifieke opeenvolgende delen. Een ja/nee-ronde, een ratingronde, een rankingronde en een eindrangschikkingsdiscussie.

Jurylid Biografie Foto
Eric Chidom, Nigeria Eric Chidom is een documentaire fotograaf en filmmaker, gevestigd in Enugu State, Nigeria, met 3 jaar professionele ervaring. Eric gaat over het creëren van blijvende herinneringen en het vastleggen ervan voor de komende generaties. Zijn belangrijkste focus is het documenteren van cultuur, vooral in Zuidoost-Nigeria, als een manier om meer te leren over zijn eigen cultuur, maar ook om het aan de wereld te laten zien. Eric is partner en hoofd producties bij Ònye Ijé Productions, dat gespecialiseerd is in het produceren van op onderzoek gebaseerde documentaires gericht op Nigeriaanse verhalen en cultuur. Hij is ook de Lead Creative bij Dorick Productions, een mediabedrijf dat zich richt op evenementenfotografie en videografie, inclusief bruiloften en conferenties.
Musa Umar, Nigeria Musa Umar is afgestudeerd in massacommunicatie aan de Hassan Usman Katsina Polytechnic. Hij is mede-oprichter van Nigerian Commons Photographers gebruikersgroep. Hij is een fotograaf met vooral lichte vaardigheden en kalmte. Hij heeft meer ervaring met dieptefoto's, actiefoto's en foto's die verhalen vertellen. Hij gelooft dat foto's verhalen beter vertellen!
Michael Maggs, United Kingdom Michael Maggs is een fotograaf, een voormalige voorzitter van Wikimedia UK en een voormalige bureaucraat op Commons. In 2013 zette hij de Wiki Loves Monuments-wedstrijd op in het VK en leidde hij de Britse inspanningen naar 2019. Michael's bijdragen aan Commons zijn hier te vinden.
Benoît Prieur, France Benoît Prieur is al bijna 13 jaar Wikimediaan. Hij houdt ervan om bij te dragen aan Wikidata, OpenStreetMap en Wikimedia Commons waar hij al meer dan 41.000 persoonlijke foto's heeft bijgedragen. Hij is computeringenieur en hij schrijft technische boeken over programmeren.
Nadine Le Lirzin, France Nadine Le Lirzin draagt sinds april 2008 bij aan Wikimedia-projecten. Voornamelijk op de Franse versie van Wikipedia (creatie of correctie van artikelen, toevoeging van verwijzingen of wikiificatie), met enkele bescheiden invallen in andere taalversies van de encyclopedie, evenals Wikimedia Commons. Nadine is bestuurslid van Wikimédia France en ze is ook amateurfotograaf. Nadine's Flickr-kanaal is hier te vinden
Yazeed Kamaldien, South Africa Yazeed Kamaldien is een journalist die heeft gewerkt in print, radio, televisie en documentaire filmmaken. Hij heeft verslag gedaan vanuit verschillende landen, waaronder conflictgebieden zoals Jemen, Soedan, Syrië en de Gazastrook. Hij is een van de oprichters van de International Association of Religion Journalists (IARJ), gericht op het bevorderen van nauwkeurigheid en eerlijkheid in religieuze verslaggeving. Hij werd geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika.
Wilfredo Rodríguez, Venezuela, Brazilië, Canada Wilfredo Rodríguez komt uit Venezuela en Brazilië, maar woont momenteel in Quebec, Canada. Rodríguez sloot zich meer dan tien jaar geleden aan bij de Wikimedia-beweging, gedurende welke tijd hij meer dan 40.000 afbeeldingen heeft bijgedragen (veel zijn kwaliteitsafbeeldingen of uitgelichte afbeeldingen geworden) aan Wikimedia Commons. Zijn foto's zijn tentoongesteld in enkele van 's werelds grootste tentoonstellingen. Meer over zijn acties op Commons.
Nicky Newman, Zuid-Afrika Nicky Newman is een fotograaf en documentairemaker die journalistiek en media en psychologie studeerde aan de Rhodes University in de late jaren 1980. Ze richtte een documentaireproductiebedrijf op, See Thru Media, dat al meer dan 20 jaar bekroonde documentaires produceert, regisseert, opneemt en monteert voor de uitzendindustrie en ontwikkelingssector met een focus op kunst en cultuur. Newman richt zich op fotofotografie, was finalist in de Hopper Art Prize 2020 en stond op de shortlist voor de Zeiss Photography Award in 2017. Ze werkt aan haar eerste fotoboek, ontwikkelt een aantal nieuwe fotografische oeuvres, voltooit een lange documentaire over theaterschrijver en regisseur Brett Bailey en voltooit momenteel het RMB Talent Unlocked-programma voor kunstenaars voor 2021. Nicky's website
Bouba Kam's, Côte d'Ivoire Aboubacar Kamaté is een Ivoriaanse videograaf en videoregisseur. Hij won de beste kwaliteitsprijzen video voor Wiki Loves Africa 2020 en Wiki Loves Africa 2021.
Summer KamalEldeen, Egypte Summer Kamal Eldeen Mohamed Farag is een amateurfotograaf die een jaar nadat zij in november 2019 lid werd van het Wiki Competition Team met pensioen ging als lerares. Zij begon in 2016 met fotograferen en maakte vele fotografiereizen binnen en buiten Egypte, zoals Kenia, India, Vietnam en Marokko. Zij heeft vele lokale en internationale prijzen gewonnen, waarvan de belangrijkste waren: Wiki Loves Monuments en Wiki Loves Africa, de Europese Unie, Hipa, El Sawy Culturewheel, Alexandria Governorate, revitalisering van het toerisme, de bibliotheek van Alexandrië en de Academie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum International Photography Award 2023 Hipa voor de maand februari, Een gouden medaille in de Photo Society competitie in Zweden 2023. Summer heeft ook de Wiki Loves Africa 2019, 2020 lokale wedstrijd georganiseerd en de Wiki Loves Earth 2022 lokale wedstrijd georganiseerd en deelgenomen aan de jury van de Wiki Loves Earth 2021-wedstrijd.
Rachel Zadok, South Africa Rachel Zadok is een redactrices, schrijfster en ontwerpster uit Zuid-Afrika. Ze is hoofdredacteur van 'Short Story Day Africa', een project om Afrikaanse schrijvers te promoten en te ontwikkelen. Ze is de communicatietoezichtsmanager voor Wiki In Afrika en heeft ook zes jaar lang opgetreden als lid van het Wiki in Afrika-bestuur.

Internationale video jury

Dit jaar is het voor het eerst dat er een videojury is samengesteld. Het werd samengesteld en gerangschikt door Wilson en Isla Haddow-Flood. Het proces wordt uitgevoerd via Google-formulieren en heeft drie specifieke opeenvolgende delen: een ja / nee-ronde, een beoordelingsronde en een uiteindelijke rangschikkingsdiscussie.

Jurylid Biografie Foto
Rumbi Katedza, Zimbabwe Rumbi Katedza is een filmmaker en schrijfster, die onafhankelijke fictie en documentaire inhoud produceert via haar productiebedrijf, Mai Jai Films. Ze heeft films, tv-series en muziekvideo's geproduceerd en heeft ook segmenten geregisseerd voor omroepen zoals BBC, Al Jazeera en Apple TV. In 2022 bracht ze haar eerste lange documentaire uit, het bekroonde Transactions, dat werd genomineerd voor de Duitse Grimmeprijs en voor Beste Documentaire bij de Africa Movie Academy Awards. Rumbi is een voormalig festivaldirecteur van het Zimbabwe International Film Festival. Van 2019-2020 was ze de JMD Manyika Fellow bij het Hutchins Center for African and African American Research en een Honorary Fellow bij het Film Study Center aan de Harvard University. Ze heeft een MA in filmmaken van Goldsmiths College, Universiteit van Londen.
Muhammed Amine Benloulou, Algeria Muhammed Amine Benloulou is een Wikimediaan uit Algerije, hij is een artistiek manager, filmregisseur en hiphopcultuuronderzoeker. Hij is de artistiek directeur van het WikiGhonya-project en diende als een gemeenschapsverbinding in de MENA-regio voor het Wikimedia Foundation Sound Logo-team. Hij was de projectmanager voor de Wiki For Climate Change 2023: Right to a Healthy Environment campaign in the Maghreb Region, waar hij toezicht hield op de productie van de promotievideo. In 2023 bracht hij 'The Black Panthers of Algeria: A Story of Struggle in the Land of Revolutions' uit, een korte documentaire die de relatie tussen de Afro-Amerikaanse bevrijdingsbeweging en de Algerijnse revolutie onderzoekt.
Rachel Zadok, South Africa Rachel Zadok is een redactrice, schrijfster en ontwerpster uit Zuid-Afrika. Ze is hoofdredactrice van Short Story Day Africa, een project om Afrikaanse schrijvers te promoten en te ontwikkelen. Ze is de communicatietoezichtsmanager voor Wiki In Africa en heeft ook zes jaar lang opgetreden als lid van het Wiki in Africa-bestuur.
Fayçal Rezkallah, Algeria Fayçal Rezkallah is fotograaf en directeur van een fotobureau in Oran, Algerije. in 2012 richtte hij ISOCLUB' op, een fotoclub die een internationaal fotofestival organiseert genaamd Les journées de la photo d'Oran. Fayçal exposeert zijn werk in Algerije, maar ook in Zuid-Afrika, Duitsland, Frankrijk, Tunesië, Londen en is vaak jury-lid bij internationale fotowedstrijden.
Gaye Mapote, Senegal Gaye is journalist en publicatiedirecteur van de site infomedia27. Hij is ook docent in instituten in Dakar.

Eerste beoordeling 2023

Ook dit jaar hebben we de gemeenschap gevraagd om mee te doen aan een opruimactie van de afbeeldingen die zijn ingezonden naar Wiki houdt van Afrika 2023. De leden van de gemeenschap die deelnamen waren:

  1. Actveso
  2. Yaw tuba
  3. Swantata
  4. Afek91
  5. Ampimd
  6. Anthere
  7. RZadok
  8. Ceslause
  9. Wilson
  10. Chikeme Chizurum
  11. Ogalihillary
  12. Ngangaesther
  13. Musindi250
  14. Mndetatsin
  15. Mchuchushupai
  16. Jim Joel
  17. Houssain tork
  18. Harouna674
  19. Green Wilfred Somoni
  20. Godfrey Emmanuel
  21. Gilbert Ndihokubwayo
  22. Dolphyb
  23. DebbieUfedo
  24. Dawaedina27
  25. DaSupremo
  26. Contaminadas
  27. Blnknbrg
  28. Barke11
  29. Baah Thomas
  30. AyourAchtouk
  31. Amuzujoe
  32. Albertoblaq
  33. Aishik Rehman
  34. Accuratecy051
  35. Abakar B
  36. Islahaddow

Deze eerste beoordeling is bedoeld om het aantal ingezonden beelden terug te brengen tot een behapbaar aantal voor een meer diepgaande selectie door de internationale jury. Het eerste beoordelingsteam koos ja (behouden) of nee (laten vallen) voor elke afbeelding die aan hen was toegewezen op basis van de volgende criteria:

  • Afbeeldingen moeten relevant zijn voor het thema.
  • De voor de hand liggende kwaliteit van het beeld - is het duidelijk wazig, pixellated, enz.
  • Het verwijderen van selfies, hele kleine afbeeldingen of wazige en onduidelijke werken.

Heel erg bedankt voor hun werk aan deze eerste ronde!

Zie ook