Commons:Världskulturmuseerna/sv

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Världskulturmuseerna and the translation is 94% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Världskulturmuseerna and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:SMVK

Några exempel
Pyramid of the sun, Teotihuacan
Linné later wrote the book The Technique of South American Ceramics
The Lord of the Winds and the God of Rains, Ciudadela
The Swedish Cyprus Expedition
Walter Kaudern's expedition to Celebes
Erland Nordenskiöld with Nivaclé people in 1908

Alla mediafiler (6 581)

Statens museer för världskultur är en statlig myndighet med ansvar för samlingar av etnografi, arkeologi och konst från hela världen. Myndigheten är statligt finansierad och styrs av regeringen genom kulturdepartementet. Myndighetens uppdrag framgår av instruktion SFS (2007:1185) och årliga regleringsbrev. Den driver fyra museer placerade i Stockholm och Göteborg:

  1. Världskulturmuseet, Göteborg
  2. Medelhavsmuseet, Stockholm
  3. Östasiatiska museet, Stockholm
  4. Etnografiska museet, Stockholm

Tillsammans förvaltar dessa museer rika föremålssamlingar och arkiv med bl a omfattande fotografiska samlingar, som kan ge kunskap om världen med tonvikt på perioden efter ca 1850. Statens museer för världskultur har i uppdrag att publikt visa och levandegöra världens kulturer, särskilt kulturer med ursprung utanför Sverige. Dessutom ska myndigheten dokumentera och belysa olika kulturers yttringar och villkor samt kulturmöten och kulturell variation, historiskt och i dagens samhälle, nationellt och internationellt. Myndigheten ska vidare främja tvärvetenskaplig kunskapsbildning och publik verksamhet i olika former.

Bidraget

2017 valdes två bildsamlingar för Connected Open Heritage, ett initiativ för att bevara kulturarvet online och ge människor över hela världen möjlighet att få tillgång till det.

Den första samlingen visar Sigvald Linnés expedition till Mexiko 1932 och består av närmare 1300 bilder. Detta var den första av två expeditioner till Mexiko som Sigvald Linné genomförde under 1930-talet. Under denna expedition utförde Linné utgrävningar i Teotihuacan men han reste även runt till andra platser och tog en stor mängd bilder av Chichen Itza, Mitla, Monte Alban och många fler. Han tog även bilder av landskapet, byar och städer.

Den andra innehåller bilder från svenska cypernexpeditionen 1927-1931 och består av 604 bilder. Dessa bilder utgör väsentlig dokumentation av utgrävningarna på olika platser runt om på Cypern men de ger också inblick i vardagslivet, arbetet och festligheter under expeditionen, både för deltagarna och för lokalbefolkningen i slutet av 1920-talet.

År 2018 följdes dessa första donationer upp med ytterligare material från Världskulturmuseernas samlingar. Det är fotografier från Walter Kauderns expeditioner till Madagaskar respektive Sulawesi 1906-1921 (858 bilder), och ytterligare (1745 bilder) från olika expeditioner i Syd- och Centralamerika (Nordenskiöld respektive von Rosen) och en Afrika-expedition som gick från Kapstaden till Alexandria.

Bilderna

Alla bilderna är antingen gamla nog att vara Public Domain eller licensierade med fria licenser.

Alla uppladdningarna hamnar i Category:Media from the National Museums of World Culture. För den som vill utforska bilderna är det dock rekommenderat att starta i någon av följande underkategorier:

För att se hur bilderna används på Wikipedia kan du använda verktyget Glamorous.

För att se sidvisningar kan du använda verktyget BeGLAMa 2 eller Glamorgan.

Felrapporter

På grund av att filnamn och innehållstexter har genererats automatiskt från texter som ibland består av gamla kataloguppgifter, vilka inte har redigerats på länge, så kan det finnas innehåll som i dag uppfattas som rasistiskt, sexistiskt eller på annat sätt diskriminerande.

Vi välkomnar användare att rapportera problem, faktafel eller andra konstigheter på felrapporteringssidan.

Se även