Commons:Primii pași/Formularul de încărcare
- First steps tour
- Tips & tricks
- Third parties
Cum se încarcă un fișier
[edit]1. Mergeți la pagina de încărcare fișiere
[edit]V-ați autentificat? Trebuie să vă autentificați înainte de a încărca fișiere. În stânga, sub câmpul „Caută”, în caseta „participate”, veți găsi legătura „Trimite fișier”.
2. Citiți cu grijă
[edit]După click pe acel link, veți găsi pagina Commons:Upload, ce conține niște informații legale foarte importante. Ele trebuie citite pentru a vă familiariza cu restricțiile legale pe care fișierele trebuie să le respecte și cu condițiile de licențiere disponibile. Este în interesul dumneavoastră să citiți cu atenție, deoarece fișierele care nu respectă aceste politici vor fi șterse fără alte avertismente.
Pe scurt, din cauza politicii de licențiere Wikimedia Commons, este obligatoriu ca fișierele să poată fi reutilizate și modificate în orice scop fără consimțământul autorului. Dacă nu sunteți siguri ce licență să folosiți, vedeți licențele recomandate. Dacă aveți îndoieli, nu ezitați să întrebați la Commons talk:Licensing înainte să vă încărcați fișierele.
3. Alegeți fișierul pe care doriți să-l încărcați
[edit]Sub textul despre legislație se află formularul de încărcare fișiere. Pentru a alege un fișier de pe calculatorul dumneavoastră, faceți click pe butonul „Browse” de lângă câmpul „Nume fișier sursă”. Va apărea o fereastră de dialog pentru selecția fișierului. Odată ales fișierul și apăsat butonul OK, câmpul text conține calea spre fișier.
4. Alegeți un nume de fișier potrivit
[edit]"Numele fișierului de destinație" este numele de fișier ce va fi folosit ca legătură pentru pagina fișierului încărcat. (Atenție: dacă nu introduceți nimic aici, se va folosi numele fișierului local.) Trebuie să folosiți un nume descriptiv și să urmați politica lingvistică a Wikimedia Commons și/sau convențiile de denumire de la Wikipedia pentru limba folosită, care oferă îndrumări în problemele literelor mari, caracterelor nealfanumerice etc. Nu utilizați un nume nedescriptiv, ca „DSC123456.jpg” de la camera digitală. Fișierele cu nume criptice sunt mult mai greu de găsit și folosit, și utilizarea unui nume de fișier implicit dat de camera digitală este posibil ca altcineva să suprascrie accidental fișierul pe care l-ați încărcat. Aceasta este o problemă importantă la Wikimedia Commons, deoarece nu se poate redenumi un fișier după ce a fost încărcat.
- Dacă nu aveți idei de nume potrivite, sau dacă numele la care vă gândeați este deja utilizat, folosiți numele categoriei și adăugați data creării (West facade of Notre-Dame de Paris, 2009-05-26.jpg pentru un fișier din categoria West facade of Notre-Dame de Paris).
- Pentru a diferenția între mai multe fișiere din aceeași zi, dacă nu vă vine o idee mai bună, puteți adăuga și ora (West facade of Notre-Dame de Paris, 2009-05-26 1607.jpg).
5. Descrierea fișierului
[edit]- Dacă ați copiat fișierul de pe un alt site web, treceți un URL.
- Dacă l-ați copiat din alt proiect Wikimedia, indicați care anume (de exemplu, „Wikipedia în limba română”), autorul de acolo și titlul original.
Pentru ca încărcarea să reușească, va fi nevoie să alegeți o licență din câmpul corespunzător sau să adăugați o etichetă de licențiere la câmpul "Summary". Nu le faceți pe amândouă, pentru că apoi va apărea licența de două ori.
Dacă încărcați o versiune modificată a unui fișier, descrierea imaginii nu este modificată, dar ceea ce puneți în sumar va apărea în caseta "comentariu" din tabelul „istoricul fișierului”, din josul paginii. Explicați modificările pe care le-ați efectuat.
Atenție:
- Pentru utilizatorii noi, există o perioadă de 4 zile în care nu puteți suprascrie fișiere existente și încărcate de alți utilizatori. (Această acțiune este nerecomandată în majoritatea cazurilor.)
Următorul pas
[edit]Următoarea pagină, Primii pași/Alegerea licenței explică licențierea.
Subiectele de pe această pagină sunt tratate mai amănunțit în pagina Primii pași/Calitatea și descrierea.
Odată încărcat fișierul, trebuie să-l categorisiți. Vedeți Primii pași/Sortare.
Lectură suplimentară
[edit]Pagini Wikimedia Commons:
Manualul MediaWiki: