Commons:Directrius sobre les imatges

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Image guidelines and the translation is 72% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Image guidelines and have to be approved by a translation administrator.
Shortcuts
Creation on Commons

Aquestes directrius d'imatge les utilitzen els projectes d'imatges destacades/imatges de qualitat per seleccionar imatges destacades i imatges de qualitat. El projecte Imatge de valor utilitza altres criteris.

  • Els candidats a la imatge de qualitat haurien de complir tots els requisits següents i han de ser creats per un usuari de Commons.
  • Els candidats a les imatges destacades haurien de complir tots els requisits següents, han de tenir un "factor de sorpresa/admiració" (uau!) i han estat creats o no per un usuari de Commons. Tenint en compte el factor "uau" i les circumstàncies atenuants suficients, es permet que una imatge destacada no compleixi la qualitat tècnica.
  • Tingueu en compte que, en general, els candidats a les imatges de valor no estan tan restringits en termes de qualitat visual, sobretot si tenen un valor històric intrínsec i no es poden reproduir. El millor que es pot fer és mostrar-los amb precisió en el seu estat actual de conservació, fins i tot si tenen alguns defectes (com ara alteració de colors, vinyetatge, pols, etc.), sempre que tinguin una resolució raonable que preservi la majoria dels seus detalls.

Normalment, no hi ha d'haver diverses imatges destacades que siguin massa semblants entre si. El propòsit de la designació d'imatge destacada és reconèixer que una imatge es troba actualment entre les millors imatges, la fracció superior del percentatge. A mesura que la qualitat general de la imatge millori, d'algunes imatges se'n retirarà la designació. El propòsit de la designació d'imatge de qualitat és reconèixer que en el moment de la creació, un usuari de Commons ha assolit amb habilitat un nivell de qualitat desitjable, un reconeixement que no s'esborra amb els avanços posteriors. No hi ha cap restricció en el nombre d'imatges de qualitat similar i no hi ha cap mecanisme formal per retirar la designació com a imatges de qualitat.

Una imatge "parla" de manera diferent a diferents persones i té la capacitat d'evocar emocions com la tendresa, la ràbia, el desig, el rebuig, la felicitat i la tristesa; les bones fotografies no es limiten a provocar sensacions agradables. Per a les imatges destacades, molts votants creuen legítimament que una imatge tècnicament ordinària d'un subjecte extraordinari es pot percebre com una imatge més valuosa que una imatge tècnicament excel·lent d'un subjecte ordinari. Molts altres votants creuen igualment i legítimament que cada imatge ha de ser jutjada exclusivament pels seus propis mèrits. Per exemple, una foto tècnicament dubtosa d'un esdeveniment important sovint rebrà cert suport a causa de la importància de l'esdeveniment representat i una quantitat igual d'oposició a causa de la qualitat tècnica.

Sobretot, sigueu educats. La imatge que jutgeu és obra d'algú. Eviteu l'ús de frases com ara "sembla terrible" i "l'odio". Si us hi oposeu, feu-ho amb consideració i explicació. Recordeu que no tothom té el mateix domini de l'anglès. Trieu les vostres paraules amb cura.

Nomeneu amb amabilitat, jutgeu amb amabilitat i recordeu ... que les regles es poden incomplir.

El vostre monitor

Before reviewing the work of authors it is recommended that you calibrate your monitor. If you don't do this, keep in mind that you might not see details in very bright or very dark areas. Also, some monitors may be tinted too much towards a certain color, and not have "neutral" color.

See the image below full screen on a completely black background. You should be able to see at least three of the four circles on this image. If you see four then your brightness setting is on the high side, if you see three, it is fine, but if fewer than three are discernible then it is set too low.

On a gamma-adjusted display, the four circles in the color image blend into the background when seen from a few feet away. If they do not, you could adjust the gamma setting (found in the computer's settings, not on the display), until they do. This may be very difficult to attain, and a slight error is not detrimental. Uncorrected PC displays usually show the circles darker than the background.

Note that on most consumer LCD displays (laptop or flat screen) viewing angle strongly affects these images - correct adjustment on one part of the screen might be incorrect on another part for a stationary head position. Click on the images for more technical information.

If possible, calibration with a hardware monitor calibrator is recommended.

It is also important to ensure that your browser is displaying images at the correct resolution. To verify this, open the full 4000x2000 version of the grid you see at the left. The grid is 8 squares wide by 4 squares high, with the squares measuring 500 pixels on each side. After zooming in to 100%, you should check if it looks reasonable given your monitor resolution. For example, if you have a 1920x1080 monitor, the horizontal width should be just short of covering 4 squares, which would be 2000 pixels. Due to scroll bars, menus, etc. the actual amount of space available will be slightly less than your screen resolution.

Firefox is known for having issues on a Windows computer where the Display setting in Control Panel have been set to anything other than 100% scaling; it is common to have a default of 125% (Medium) for large monitors. This results in Firefox upsampling everything by 25%, causing images to appear less sharp than they really are! To fix this issue, you can either change the scaling factor in Display to 100% or go to about:config (in the URL bar) and change layout.css.devPixelsPerPx to 1.0.

Requisits de la pàgina d'imatge

  1. Copyright status. Images must be uploaded to Commons under a suitable license. Full license requirements are at Commons:Sobre les llicències.
    1. FP disallows solely "GFDL" or combined "GFDL and an NC-only" licensed images as the requirements of these licenses are impractical to reuse and therefore don't represent "our best work".
  1. Images should:
    1. comply with all Commons policies and practices, including Commons:Fotografies de persones identificables.
    2. have a meaningful file name, be properly categorized and have an accurate description on the file page in one or more languages. (See Commons:Política lingüística too.)
    3. be neutral in their presentation of the image
  1. No advertisements, signatures, or other watermarks in image. Copyright/authorship information of all images should be located on the image's description page and should not interfere with content of the image.

Imatges fotogràfiques de qualitat i destacades

Assumpte/
Problemes comuns
Directrius Discussió Exemples
Mida de la imatge
  • Les imatges haurien de tenir com a mínim 2 megapíxels d'informació reals (a excepció de les animacions, els vídeos i els SVG), per exemple, 1600 × 1250. Per a imatges "fàcils de capturar", els revisors poden optar per demanar-ne més si la imatge se'n beneficiaria d'això. Aquesta regla exclou les imatges generades i construïdes per ordinador mitjançant un codi font amb llicència lliure disponible a la descripció de la imatge.
  • A les imatges no se'ls ha de reduir la mida, per tal que apareguin de millor qualitat. Reduir-les redueix la quantitat d'informació emmagatzemada al fitxer d'imatge. Es poden aconsellar imatges de mostreig reduït de persones vives si mostren detalls del cos (p. ex., pell, dents) amb una ampliació inacceptable, que es podria considerar ofensiva o vulnerar els drets de la persona. Tanmateix, per a les imatges destacades, es prefereix la versió original sense reduir.
 Els gràfics ubicats a Commons es poden utilitzar de maneres diferents de la visualització en una pantalla d'ordinador convencional. També es poden utilitzar per imprimir o per visualitzar-los en monitors de molt alta resolució.

 No podem predir quins dispositius es podran utilitzar en el futur, per la qual cosa és important que les nostres millors imatges tinguin la màxima resolució possible.

Compressió JPEG
  • Nivell de compressió massa alt
  • Paràmetres de baixa qualitat JPEG a la càmera o quan es desa
  • Artefactes JPEG visibles
  • Les imatges no han d'utilitzar una compressió massa alta.
 Utilitzeu configuracions d'alta qualitat a la càmera i al programari d'imatges. Per exemple, configureu la qualitat JPEG "superfina" a la càmera o, si la vostra càmera pot desar imatges com a fitxers RAW, podeu processar-les en fitxers JPEG que es puguin carregar amb el programari adequat més endavant. Utilitzeu una qualitat de compressió JPEG entre el 80% i el 90% quan deseu les còpies acabades per penjar-les, en funció de la mida de fitxer acceptable.

 Quan deseu una imatge entre diversos passos d'edició, utilitzeu el format natiu del programari d'edició o utilitzeu un format estàndard sense pèrdues, com ara TIFF o PNG, si heu d'obrir la imatge en diferents programes d'edició. L'edició i l'emmagatzematge repetits com a imatge JPEG perden gradualment la qualitat.

 No deseu els fitxers JPEG editats amb una qualitat significativament superior a l'original; en fer-ho augmenta la mida del fitxer d'una imatge, però no la seva qualitat.

Soroll
  • Soroll cromàtic
  • Soroll de lluminositat
  • Gra visible
  • Ratllades, pols i brutícia
  • Taques
  • Les imatges no haurien de tenir soroll que ens distregui quan es visualitzin a mida completa.
 Per reduir el soroll, utilitzeu una sensibilitat o velocitat de la pel·lícula més baixes (per exemple: la pel·lícula 200 ISO és menys granulada que la de 1600 ISO!).

 Si la foto es va fer en circumstàncies úniques i no es pot repetir, de vegades es pot millorar la imatge filtrant-la.

 Si no teniu accés a equips i programes adequats, pregunteu a Commons:Graphics village pump.

Exposició
  • Sobreexposició
  • Punts destacats apagats
  • Subexposició
  • Detalls perduts a les zones d'ombra
  • Tenint en compte les circumstàncies, les imatges haurien d'estar exposades correctament i adequadament.
 En les imatges exposades correctament, es conserven els detalls d'una part significativa de la imatge.

 Cal tenir en compte que l'exposició pot tenir un propòsit creatiu, i aquesta pauta s'ha d'avaluar comprenent la idea o la intenció de la imatge. L'exposició fa referència a la combinació de diafragma de l'obturador que representa una imatge amb una corba tonal que, idealment, és capaç de representar amb ombra detallada i ombres destacades dins de la imatge. Això s'anomena exposure latitude. Les imatges poden estar al costat baix de la corba tonal (rang baix), al mig (rang mitjà) o al costat alt (rang superior). Les càmeres digitals (o imatges) tenen una latitude més estreta que la pel·lícula.

 La manca de detalls situats a l'ombra no és necessàriament una característica negativa. De fet, pot formar part de l'efecte desitjat. Els punts culminants cremats en àmplies zones són un element que distreu. Quan feu fotografies amb una càmera digital, inspeccioneu l'histograma. En circumstàncies difícils, pot ser que us vegeu obligat a utilitzar diverses fotografies superposades amb exposicions diferents: això s'anomena HDR.

Color
  • Balanç de blancs desactivat
  • Colors no naturals
  • Aberració cromàtica (distracció [típicament de color porpra] que apareix a les vores de contrast)
  • Espai de color inadequat; mireu més avall
  • Les imatges de qualitat han de tenir colors raonables i no han de ser massa brillants. Tingueu en compte que això no significa necessàriament colors naturals.
Sovint es pot corregir el balanç de color amb programes d'edició.

 Quan feu fotografies en format d'imatge RAW, és possible ajustar el balanç de blancs en la postproducció, és a dir, a l'ordinador, sense cap pèrdua de qualitat.

Enfocament i profunditat de camp
  • Enfocament inadequat
  • Enfocament sense definir
  • Profunditat de camp insuficient
  • Massa profunditat de camp
  • Tots els objectes importants de la imatge haurien de ser nítids, tenint en compte la idea de la imatge.
  • La imatge general hauria de tenir un enfocament clarament definit, per exemple, el tema principal està enfocat i el primer pla i el fons estan desenfocats, o bé, tota l'escena està enfocada.
 La profunditat de camp sovint és baixa intencionadament. En cas de dubte, pregunteu.

 La "profunditat de camp" (PdC) fa referència a l'àrea enfocada davant i fora del tema principal. La profunditat de camp es tria segons les necessitats específiques de cada imatge.

 Una PdC gran o petita pot afegir o restar qualitat a la imatge. Es pot utilitzar una profunditat de camp baixa per cridar l'atenció sobre el tema principal, separant-lo de l'entorn general. Es pot utilitzar una gran profunditat de camp per emfatitzar l'espai. A una distància de subjecte determinada, els objectius de distància focal curta (gran angular) produeixen PdC més gran que els objectius de distància focal més llargs (teleofotos). Les obertures estretes (nombres f elevats) produeixen PdC més gran que les obertures amples (nombres f baixos).

Desenfocament de moviment
  • Exposició massa llarga: la imatge s'ha desdibuixat a causa de la mà tremolosa o el tema es mou massa ràpid.
  • El desenfocament de moviment ha de tenir un propòsit, més sovint per emfatitzar el moviment.
 El "control del moviment" fa referència a la forma en què es representa el moviment en la imatge.

 El moviment es pot congelar o difuminar. Cap de les dues és millor per sobre de l'altre: tot depèn del que es vulgui representar. El moviment és relatiu dins dels objectes de la imatge. Per exemple, fotografiar un cotxe de carreres que apareix congelat en relació amb el fons no ens dóna una sensació de velocitat o moviment, de manera que la tècnica imposa representar el cotxe de manera congelada però amb un fons borrós, creant així una sensació de moviment. Això s'anomena “panoràmica”. D'altra banda, representar un jugador de bàsquet en un salt d'alçada congelat en relació amb tota la resta, a causa de la naturalesa "antinatural" de la postura, pot ser una bona fotografia.

Il·luminació
  • La il·luminació hauria de ser adequada per retratar el tema.
 Es diu que la llum és l'ingredient més important d'una fotografia i s'espera que en les imatges de qualitat estigui correcte. La qualitat d'una presa pot dependre de condicions fora del control del fotògraf, com ara el temps a l'aire lliure o la llum de l'escenari.

 Contràriament al que es creu, la il·luminació frontal no sol ser la millor llum, ja que aplana el subjecte. La il·luminació lateral sovint dóna una millor "textura" a les superfícies. La millor llum del dia sol ser a primera hora del matí o a la tarda o en un dia poc ennuvolat.

 Quan feu fotografies amb llum forta, és possible que vulgueu suavitzar les ombres mitjançant un "flash de farciment".

Edició
  • Ús innecessari o inadequat de filtres i efectes artístics. Els programes d'edició tenen filtres i eines artístiques meravelloses. L'ús innecessari d'aquestes, però, pot perjudicar la imatge.
  • La manipulació digital amb la finalitat de corregir els defectes d'una imatge és generalment acceptable, sempre que sigui limitada, ben feta i no pretengui enganyar. Les manipulacions acceptables típiques inclouen retallada, correcció de la perspectiva, nitidesa/desenfocament, correcció de color/exposició i eliminació d'elements de fons que distreuen.
  • Les manipulacions extenses s'han de descriure clarament al text de la imatge, per exemple mitjançant la plantilla {{Retouched picture}}. Mai no s'accepten manipulacions no esmentades o tergiversades, o manipulacions que provoquin la tergiversació del subjecte principal.
Una part del postprocessament inclou HDR i mapatge tonal. A alguns els agrada utilitzar efectes HDR forts per a imatges compartides en línia, però les possibilitats d'aquestes tècniques s'utilitzen sovint de manera que les imatges tenen poca semblança amb la realitat.

D'altra banda, alguns temes, com ara els interiors d'esglésies, sovint requereixen més treballs d'edició i la combinació de diverses imatges per evitar una sobreexposició o una sobreexposició. En aquests casos, fins i tot pot ser desitjable un ampli post-processament si es fa amb la cura adequada.

Composició
  • Composició desequilibrada
  • Assumpte poc clar
  • Assumpte inexistent
  • Subjecte massa ajustat (pocs marges)
  • Massa ple
  • La disposició dels elements dins de la imatge hauria de permetre la representació del subjecte i no distreure l'atenció en el subjecte.
    Els objectes de primer pla i de fons no haurien de distreure.
 No s'ha de retallar el tema, tret que només sigui una part específica del tema el que sigui d'interès. Els objectes de primer pla i de fons no haurien de distreure. Els objectes davant del tema no haurien d'amagar elements importants i els elements de fons no haurien d'espatllar la composició (per exemple, que el fanal no “s'aguantés” en el cap d'algú).

 La proporció d'or i la regla dels terços són pautes habituals per a la composició que s'han heretat de la pintura. Centrar el tema sovint es considera una pràctica negativa. Els temes d'interès es col·loquen en un dels "punts d'interès", on es creuen línies horitzontals i verticals (es creen 4 punts d'interès). Els horitzons gairebé mai es col·loquen al centre, ja que "tallen" la imatge per la meitat. Es col·loquen a la línia horitzontal superior o inferior. La idea principal aquí és NO centrar el tema sense una raó molt bona (com ara la simetria).

Distorsions
  • Inclinació
  • Distorsió de la perspectiva
  • Distorsió en bota
  • Les imatges no s'han d'inclinar sense voler.
    Les imatges d'arquitectura haurien de ser rectilínies.
    La distorsió de la perspectiva ha de tenir un propòsit o ser insignificant.
 El cervell humà és un detector sensible capaç de detectar fins i tot una petita inclinació. La caiguda d'arbres, torres i superfícies d'aigua inclinades rarament millora la fotografia de paisatges.

 La inclinació es pot corregir fàcilment en gairebé qualsevol programari d'edició de fotos. Es poden ajustar diverses distorsions més complicades en programes com Hugin i Panorama Tools. Si no teniu accés a programes adequats o no els enteneu, pregunteu a Commons:Graphics village pump i algú pot processar la imatge.

Imatges cosides, panoràmiques

  • Height
    • Guideline: Panoramic images need to have a minimum height of 800px.
  • Stitching
    • Common problems: Stitching artifacts. Colors or luminance are not consistent across the image. Horizon line sinusoidal or even more complicated shape.
    • Guideline: Getting a good panorama ready takes time. Recent releases of programs like hugin and Enblend make simple errors like bad alignment and ghosts at blurred seam lines less common than they used to be, but parallax errors and more intricate quality problems still occur. Two examples:
The ingredient photos were taken with a camera not in panorama mode, and camera-bundled software was used for the top stitch. One notices that the left part is darker, due to the camera exposing each photo individually. This could be dealt with by adjusting brightness before stitching.
More subtle errors are at the right of the castle, where there appear to be two vertical bands in the sky. Look where these bands touch the hill, at the middle one the stitching program misaligned, producing a ghost. Also, the program feathers the transitions. While this avoids a visible edge, one can see that in such feathering region, image noise is reduced, which makes these parts stand out from the rest of the image.
The bottom image shows that using different software, the photos can be stitched without such errors.
  • Lighting
    • Common problem: different exposure in different images, leading to overexposure or visible differences in brightness and posterisation.
    • Guideline: Even when photos are taken with the camera in panorama mode, unless one chooses an overall exposure for all images to handle the brightest part of the brightest image, then blown highlights are likely.
Ciemniak panorama.jpg
If possible, set for underexposure, as well as panorama mode. Expected advances in software based exposure correction may soon make panorama construction viable from a photo series not shot in panoramic mode. Until then, use the brightest part of your panoramic scene to set the in-camera exposure when shooting.
Some software provides blending algorithms that make the seamline invisible. But if the brightness of the original photos differs significantly, one still notices a transition in between photos. A few minor misalignments notwithstanding, this is what the top photo shows.
Some programs incorporate brightness adjustment for the photos, but the algorithm has to be designed carefully otherwise one can end up with posterisation effects like the purple and light blue patches in the clouds on the left in the bottom image.
  • Vignetting
    • Blending-only programs can do away with seam lines and smooth structure using feathered overblending, but to correct lens vignetting one needs a radius-dependent brightness correction.
Deliberately strong vignetting
The left image shows a technically acceptable stitch, except for the vignetting effect which has been strongly exaggerated. Good stitching programs incorporate vignetting correction. Make sure to incorporate good vignetting correction. Pre-processing the input images is less elegant, but one can obtain good results. In the sky can be seen three bright areas, separated by two darker bands. These correspond to the middles and the sides of the three original images. Although programs like Enblend remove visible seam lines, they do not remove vignetting effects. In the sequence hugin-enblend it is at the hugin stage where vignetting has to be corrected, either inside a recent hugin version or as already corrected input.
On the right is a more subtle example of vignetting, most visible in the sky, where one can see three bright areas from left to right separated by two darker bands. These correspond to the middle and the sides/corners of the three original images.
See in the photo below how the sky brightness spans the spectrum without being burnt out, but still the sky brightness has a wavy structure, most noticeable in the left part.
Tatra Mountains Panorama 01.jpg
  • Camera positioning
For the left stitch, the photographer captured the bottom part of the church, then stepped left and took a photo of the top part. The seam line is visible in the windows just below the clock, and one sees shifts in different directions in the middle and on the tower structures. Stitching software is not meant to cope with such parallax error as the problem here is located behind the camera, and the way out in this case was the availability of matching photos, albeit from a different perspective, to create the image on the right.
  • Image alignment
Proper alignment of images is a crucial first step and has been achieved in this view taken in the Western Scottish Highlands. But the exposure differs between images and cameras have vignetting, both make seamlines visible. And as these photos have been aligned regarding the distant features, some parallax errors can be seen at seamlines in the foreground. There exists software that makes such seams disappear and the parallax errors can be concealed by choosing a suitable seamline.
  • Composition
    • Common problems: Panoramas frequently lack a central focal point. If taken within urban settings, much of the scene may be uninteresting with unattractive features such as rubbish bins and light poles almost impossible to avoid.

Espai de color

Different color spaces cover different colors and yield different rendering.

Different color spaces exist, which determine how the colors in an image are stored and displayed. sRGB is most common and compatible, while other color spaces, notably Adobe RGB, allow more colors but are less compatible, and must be correctly supported by users' computers.

Simplest is to use sRGB, which is usually default on Windows and Linux, but must be selected when saving files on Mac (prior to OS X 10.6). For further options, read on.

Please see “sRGB Correct ColorSpace Tutorial for the Internet” by Gary Ballard for illustration of problems of mismatched color spaces.

Directrius

Images should either be in sRGB (either untagged, or specifically tagged as sRGB), or, if in another color space, explicitly tagged as such. Tagging means either including an Exif tag with the name of the color space (options are "sRGB", "Adobe RGB", and "other"), or including an ICC profile, which explicitly specifies the color space. Including an embedded profile is safer, as Exif tags are not always respected by web browsers. Untagged non-sRGB images ("mystery meat") will not render correctly on the vast majority of computers.

For most Windows and Linux users, sRGB is default unless changed, and untagged images will generally be sRGB. However, Mac users should take care that their images are exported in sRGB, and not "Generic RGB" or "Apple RGB".

Best color spaces are sRGB or, optionally, Adobe RGB, which is wider, as these are standard color spaces and hence easiest to support and for other editors to use. If using a non-sRGB color space – say for greater color range – consider making an sRGB version of the image for greater compatibility.

Detalls tècnics

It is safest to use sRGB: which is the default on most computers, including Windows and Mac OS X 10.6 and later. Images in other color spaces will not render correctly at all in many web browsers; color profile support is included and enabled by default in Safari, and in Firefox 3.5, but not in all browsers.

Untagged non-sRGB images will not render correctly except by chance. Notably, untagged Mac images prior to OS X 10.6 used a different color space (Apple RGB prior to OS X, "Generic RGB" in OS X prior to 10.6), which notably included a gamma of 1.8, rather than 2.2; these images thus appearing dark when viewed on non-Mac computer that assumes sRGB (with gamma of 2.2).

Ubicació

It is recommended to geocode images by using {{Location}} and/or {{Object location}} templates.

If the location is difficult to obtain (eg. in the wilderness areas), you may have the choice of giving the general location (to 3 decimal places or fewer, as appropriate), use {{Location estimated}} or simply mentioning a nearby geographical feature (eg. valley, river, mountain range) or a settlement that would help to identify the location.

Photos that can't or shouldn't be geocoded include those which would show the locations of endangered plants and animals, military installations, studio photos or locations that should be hidden to respect rights of privacy. To communicate this in the image, you may wish to use {{Location withheld}} template.

Exif

See Commons:Exif for help on using and editing Exif metadata.