Commons:Freedom of Panorama 2015/cat/Carta

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Excm. Sr. / Excma. Sra. [Nom i Cognoms],

El 9 de juliol tindrà lloc al Parlament Europeu una votació clau per a la difusió de contingut cultural. Afecta greument a la llibertat de panorama, plenament reconeguda i protegida per llei a Espanya, un dret que permet obtenir i difondre fotos, vídeos o altres imatges d'edificis, escultures i altres manifestacions artístiques situades permanentment en un espai públic. Vostè tindrà en les seves mans aprovar o rebutjar un informe de la Comissió d'Afers Jurídics sobre la implementació de la Directiva 2001/29/EC sobre els drets d'autor en la societat de la informació, que inclou una esmena de gran transcendència: no es permetria l'ús comercial d'aquest tipus d'imatges sense l'autorització expressa del titular dels drets d'autor. El problema ve motivat per l’ambigüitat del terme «comercial» (no especifica si implica lucre real o potencial, directe o indirecte, ni si afecta empreses, particulars o institucions, entre altres), especialment a Internet.

L'abolició de la llibertat de panorama tindria un impacte greu. Per exemple, els 500 milions de persones que consulten la Viquipèdia deixarien de poder veure la obres d'art com Dona i ocell de Joan Miró o el mateix edifici del Parlament Europeu. Les editorials, els creadors de contingut educatiu i els mitjans de comunicació també rebrien un cop dur. En la immensa majoria de casos, la imatge d’un edifici o d’una escultura situada en un espai públic no aportaria cap benefici econòmic al titular dels drets. En canvi, limitar-ne la reproducció i difusió limitaria l’accés al coneixement per part de la ciutadania europea

Això posaria punt final a la llarga tradició, acceptada en molts països, que el paisatge urbà i l'àmbit públic pertanyen a tothom. A Espanya, la llibertat de panorama és garantida per l'article 35.2 de la Llei de Propietat Intel·lectual. S'hi estableix que «Les obres situades permanentment en parcs, carrers, places o altres vies públiques poden ser reproduïdes, distribuïdes i comunicades lliurement per mitjà de pintures, dibuixos, fotografies i procediments audiovisuals»[1]. Molts països europeus tenen disposicions similars, alguns des de fa més d'un segle. L’informe de la Comissió d'Afers Jurídics proposa harmonitzar a la baixa aquest dret, tot instaurant arreu d'Europa uns paràmetres restrictius que, ara mateix, són minoritaris. L'aprovació de l'informe faria que l'espai públic deixés, en molts sentits, de ser públic.

Ens dirigim a vostè per traslladar-li la nostra preocupació per aquesta greu qüestió, conèixer la seva posició al respecte i la seva intenció de vot. L'exhortem a aturar aquesta iniciativa votant en contra de l'esmena o proposant-ne una altra que eviti aquesta situació tan negativa per a la llibertat dels europeus i el seu accés a la cultura.

(.... paràgraf específic per a cada partit segons el seu programa electoral ....)

En relació a la proposta restrictiva de la Comissió d'Afers Jurídics, és oportú recordar que la majoria d'Estats Membres permet l'ús complet d’imatges d’obres obtingudes en llocs públics; d’altra banda, els diputats de la Comissió de Mercat Interior, amb una funció d'assessorament a la d'Afers Jurídics en aquest assumpte, van recomanar que aquest tipus d'imatges es permetessin a tota la UE. Comptem amb el seu vot per garantir que Europa segueixi gaudint de la llibertat de panorama, una peça fonamental de la societat del coneixement.

[1] https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1996-8930&tn=1&p=20141105&vd=#a35

Cordialment,