Commons:Bots
Shortcuts: COM:BOTS • COM:BOT • COM:B
Wat is een bot?
Een bot is een automatisch programma dat herhaalde handelingen uitvoert wat handmatig hinderlijk zou zijn. De meeste bots zijn beperkt tot alleen het uitvoeren van handelingen op één bepaald gebied. Sommige bots draaien op de Toolforge, terwijl andere draaien op de computer van hun beheerder.
Toestemming voor het gebruiken van een bot
Alle bots die op Wikimedia Commons draaien, moeten daar vooraf toestemming voor hebben. Toestemming is nodig ongeacht of de bot een bot-vlag nodig heeft.
Rechten worden alleen verleend met betrekking tot de taken die zijn vermeld in de botaanvraag (taken kunnen vrij algemeen zijn, zoals "afbeeldingen uploaden" of "lokalisatiewijzigingen aanbrengen in het informatiesjabloon"). Bots mogen niet worden gebruikt om verschillende taken uit te voeren waarvoor geen toestemming is verleend. Natuurlijk wordt van botoperators niet verwacht dat ze elke keer dat ze een kleine wijziging willen doorvoeren dit opnieuw aanvragen, maar als de functionaliteit van de bot is gewijzigd om een belangrijke nieuwe taak uit te voeren, moet wel een nieuw verzoek worden ingediend. Aanvraag doen om een bot uit te voeren
Bot accounts
Bots moeten worden uitgevoerd vanuit een ander gebruikersaccount dan het account dat wordt gebruikt voor algemene bewerking door de botoperator. Om het account als een botaccount te identificeren, moet de gebruikersnaam normaal gesproken het woord "Bot" bevatten.
De bijdragen van een botaccount blijven de verantwoordelijkheid van de aanvrager, die duidelijk identificeerbaar moet zijn op de gebruikerspagina. Van uploadbots wordt verwacht dat ze de juiste licentie-informatie en categorisatie leveren (elk bestand moet tot ten minste één categorie behoren die de inhoud of functie beschrijft). De botoperator is verantwoordelijk voor het snelle herstel van eventuele schade die wordt veroorzaakt als de bot niet goed werkt. Botoperators moeten ervoor zorgen dat ze zich beschikbaar stellen voor het afhandelen van gebruikersvragen met betrekking tot de bot en dat ze eventuele geïdentificeerde bugs snel oplossen. Botoperators worden aangemoedigd om een veilige inlogmethode te gebruiken.
Botaccounts mogen niet worden gebruikt voor acties die niet binnen het bereik van de aangevraagde taken van de bot vallen. In het bijzonder mogen botoperators geen botaccount gebruiken om te reageren op berichten met betrekking tot de bot. Een botoperator kan de overlegpagina van een botaccount laten doorverwijzen naar de eigen overlegpagina.
Semi-geautomatiseerde hulpmiddelen (bijv. JavaScript-hulpmiddelen) worden normaal gesproken niet als bots beschouwd en vereisen geen apart account, maar sommige gebruikers kiezen ervoor om een apart account te gebruiken voor niet-bot maar snelle bewerkingen.
Informatie over bots
De gebruikerspagina van de bot moet de bot als zodanig identificeren, bij voorkeur met behulp van het sjabloon {{Bot}}. De volgende informatie moet duidelijk worden verstrekt op die pagina of op een pagina die eraan is gekoppeld. Zorg ervoor dat u al deze informatie hebt vermeld voordat u de aanvraag doet.
- Wie de maker/operator is en hoe deze het beste gecontacteerd kan worden
- Details van de taak of taken van de bot
- Of de bot handmatig wordt ondersteund of automatisch wordt uitgevoerd
- Wanneer het werkt (continu, met tussenpozen of met bepaalde tussenpozen)
- De maximale bewerkingssnelheid van de bot (bijvoorbeeld bewerkingen per minuut)
- De taal en/of het programma dat het uitvoert.
Bot snelheid
Botoperators moeten erkennen dat een bot die veel verzoeken doet of met een hoge snelheid bewerkt, een veel groter effect heeft dan de gemiddelde bijdrager. Bots moeten daarom conservatief zijn in hun bewerkingssnelheid. Een bot die niet-dringende taken uitvoert, mag niet vaker dan eens per 5 seconden bewerken. Bots die dringende taken uitvoeren, zoals het terugdraaien van vandalisme, kunnen sneller bewerken. Niet-gemarkeerde bots moeten langzamer bewerken dan gemarkeerde bots, omdat hun bewerkingen zichtbaar zijn in volglijsten en snelle bewerking de lijsten van andere gebruikers zal overspoelen.
Bot-vlag
Sommige, maar niet alle bots kunnen worden gemarkeerd met de bot-vlag. Het effect van de vlag is om botbewerkingen te verbergen van gebruikersvolglijsten, recente wijzigingen en nieuwe afbeeldingen lijsten. Dit voorkomt dat deze lijsten vol lijken te staan met alleen maar botbewerkingen, met name wanneer de bot gedurende een beperkte periode grote aantallen bewerkingen en / of uploads uitvoert. De acties van de gewone gebruikers vallen dan minder op. De bot-vlag kan worden verwijderd als gevolg van inactiviteit.
De bot-vlag is in feite een verklaring van vertrouwen van de gemeenschap, het geeft aan dat de bewerkingen van de bot waarschijnlijk geen handmatige controle nodig hebben.
Blokkeren van bots
Elke beheerder kan een bot blokkeren, zonder de autoblock-optieset, als de operator niet onmiddellijk beschikbaar is om problemen aan te pakken. In principe kan een niet-goedgekeurde bot worden geblokkeerd, maar in de praktijk, tenzij de bot schade toebrengt, moet de operator normaal gesproken worden gevraagd om een retrospectief botverzoek in te dienen. Als wordt opgemerkt dat een bot wordt gebruikt voor taken die aanzienlijk verschillen van de taken die zijn opgegeven in de oorspronkelijke aanvraag, moet de botoperator worden gevraagd een nieuwe aanvraag in te dienen waarin de nieuwe taken worden gespecificeerd.
Notificaties voor upload bots
Als u uploadt met uw bot of uw bot aanbiedt aan derden om te uploaden, ontvangt u standaard meldingen over verwijderingsverzoeken, enzovoort. Op de overlegpagina van uw bot of als u deze overlegpagina hebt laten doorverwijzen naar uw gebruikerspagina, ontvangt u ze op uw gebruikerspagina. Als een derde partij deze berichten zou moeten ontvangen of als er helemaal geen berichten naar de overlegpagina van uw bot zouden moeten worden verzonden, vermeld dan uw bot dienovereenkomstig op MediaWiki:Gadget-libCommons.js of vraag iemand om dit te doen met {{Edit request}}
op de overlegpagina en link terug naar deze alinea: [[Commons:Bots/nl#Notifications to upload bots]]
.
Bot Bibliotheken
Bots kunnen in bijna elke programmeertaal worden geschreven. De keuze van een taal hangt vaak af van de ervaring van de schrijver, welke talen ze kennen, of van de beschikbaarheid van vooraf ontwikkelde bibliotheken om de gewenste taak uit te voeren. De volgende lijst bevat verschillende bibliotheken om te helpen bij taken.
- Wiki.java (Java)
- DotNetWikiBot (C#)
- Pywikibot (Python)
- MediaWiki::Bot (Perl)
- Peachy (PHP)
- AddWiki (PHP)
- WikiapiJS (NodeJS) – JavaScript module om gebruik te maken van de MediaWiki API met een eenvoudige wikitext parser, met behulp van CeJS[clarification needed] MediaWiki module. Voorbeelden bot in Wikipedia on GitHub.
Handige bots waarvan u diensten kunt aanvragen
- ArchiverBot - archiveert automatisch discussiepagina's.
- SpBot - archiveert automatisch discussiepagina's.
- CommonsDelinker - Kan gebruikt worden om afbeeldingen universeel te vervangen; Categorieën te verplaatsen/hernoemen/toevoegen.
- Rotatebot roteert afbeeldingen met het sjabloon {{Rotate}}
Actieve bots |
---|
Active bots
Service bots Providing services on request to any user, via a standard request system
Extensions
File upload
Maintenance
User assistants
|