File:WLM - Minke Wagenaar - Philips factory Strijp-S 031.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file (3,072 × 2,304 pixels, file size: 2.41 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary

[edit]
Description

Transformatie van voormalig industrieel Philips complex Strijp-S (28 hectare).

16 april 2009 Bouwnetwerk


Beschrijving van het Veemgebouw door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

Inleiding

Veemgebouw, gebouwd in 1942 naar ontwerp van het Ingenieursbureau Philips, in het ontwerp zijn expressionistische elementen verwerkt. Het pand ligt aan de westrand van het terrein tegen de Beukenlaan, in het verlengde van een reeks betonnen magazijnen.

Omschrijving

Tienlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. De schuine zijde aan de kant van de Beukenlaan heeft een trapsgewijs verloop. De gevel heeft een aantal vlakken met afgeronde hoeken.

De begane grond is terugliggend geplaatst en kent een hoge verdiepingshoogte en heeft aan de straatzijde bakstenen perrons met trappen. Boven de begane grond steekt een betonnen luifel uit. De verdiepingen daarboven zijn lager en aan de bovenrand voorzien van lage, brede ramen met stalen kozijnen en een kleine roedenverdeling. Het pand kent plaatselijk een opbouw van twee lagen. Het geheel is uitgevoerd in beton waarbij de gevel grotendeels met baksteen is bekleed. Hierin zijn betonnen cordons verwerkt. De constructie bestaat uit vierkante kolommen met afgeschuinde paddestoelkoppen.

Ramen met stalen kozijnen en kleine roedenverdeling.

Waardering

Het veemgebouw is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van de grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft innovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere maar zeer indrukwekkende vormgeving en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van het Ingenieursbureau Philips. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie en als onderdeel van een samenhangend industrielandschap langzamerhand zeldzaam.

Date
Source Philips factory Strijp-S 031
Author Minke Wagenaar from Amsterdam, NL
Camera location51° 26′ 52.5″ N, 5° 27′ 25.47″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.View this and other nearby images on: OpenStreetMapinfo

Licensing

[edit]
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This image, originally posted to Flickr, was reviewed on 22 September 2010 by the administrator or reviewer Multichill, who confirmed that it was available on Flickr under the stated license on that date.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current01:48, 22 September 2010Thumbnail for version as of 01:48, 22 September 20103,072 × 2,304 (2.41 MB)BotMultichillT (talk | contribs){{Information |Description=Transformatie van voormalig industrieel Philips complex Strijp-S (28 hectare). 16 april 2009 Bouwnetwerk Beschrijving van het Veemgebouw door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Inleiding Veemgebouw, gebouwd in 1942

There are no pages that use this file.

Metadata