File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Lamellofoon van plantaardig materiaal met 5 toetsen TMnr 4065-16.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Lamellofoon_van_plantaardig_materiaal_met_5_toetsen_TMnr_4065-16.jpg (700 × 525 pixels, file size: 198 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary

[edit]
Nederlands: TokkelinstrumentNederlands: Lamellofoon van plantaardig materiaal, met 5 toetsenLocal name: Chisaji of Chikelekele
Title
Nederlands: Tokkelinstrument
Nederlands: Lamellofoon van plantaardig materiaal, met 5 toetsen

Local name: Chisaji of Chikelekele
Description
Nederlands: De lamellofoon wordt ook wel sanza, mbira of likembe genoemd. Dit instrument komt voor in geheel Afrika beneden de Sahara, maar nergens anders.

Een sanza bestaat uit een klankbord waarop ijzeren, houten of bamboe lamellen bevestigd zijn, vandaar de naam lamellofoon. De lamellen worden door de speler met de duimen getokkeld, waardoor deze in trilling worden gebracht. Dit heeft tot de naam 'duimpiano' geleid, hetgeen eigenlijk een onjuiste benaming is aangezien de vergelijking met een piano zeker niet opgaat.

De lamellen zijn parallel aan elkaar met een brugconstructie op de klankkast bevestigd. De uiteinden van de lamellen kunnen verscheidene vormen hebben, zoals rechthoekig, rond of spits.

De klankkast van een sanza kan verschillende vormen hebben: een eenvoudig plankje, een doosvormige klankkast, een kalebas of een grote holle houten klankkast. De toonhoogte van de lamellen kan gemakkelijk veranderd worden door ze over de brug naar voren of naar achteren te schuiven. Als het trillende gedeelte langer wordt gemaakt, wordt de toon lager.

Er zijn verschillende soorten sanza's, variërend qua grootte, bouw, materiaal en aantal lamellen. De eenvoudige sanza's kunnen door iedereen bespeeld worden, de complexere vormen met meerdere rijen lamellen vereisen jarenlange training.

Het gebruik van de sanza is zowel solitair als voor publiek. Solitair wordt dit instrument gebruikt om liederen te begeleiden. Door de aanwezigheid van de vele lamellen is het mogelijk een -meestal ostinate- begeleidingsformule te spelen. De speler begeleidt zichzelf op de sanza -terwijl hij zingt- met repetitieve muzikale frasen. Door het relatief kleine formaat kunnen sanza's gemakkelijk worden meegenomen op reis en als aangenaam tijdverdrijf gebruikt worden tijdens een lange wandeltocht. Daarnaast wordt de sanza ook door schildwachten gebruikt om zichzelf wakker te houden. Maar sanza's hebben ook een publieke functie: ze worden gebruikt bij dansen en feesten om het ritme mee aan te geven. Om dit ritme extra goed naar voren te laten komen zijn er soms metalen of glazen ringetjes om de lamellen bevestigd. Deze geven een zoemend geluid tijdens het spelen, het zijn zg. 'geraasmakers'. Het zoemende geluid is een integraal onderdeel van sanza-muziek: het zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden geminimaliseerd worden en dat het ritme beter hoorbaar is.

Er bestaan ook sanza-orkesten, waarbij sanza's van verschillende grootte met elkaar gecombineerd worden ter begeleiding van dans.

Reeds in 1589 werd er in Zimbabwe melding gemaakt van lamellofonen door missionarissen. Van daaruit hebben deze instrumenten zich verspreid over het Afrikaanse continent. Vanaf het midden van de 19e eeuw is het bestaan van sanza's in het Neder-Congo gebied bekend.

De nu alom ingeburgerde naam 'sanza' is wellicht terug te voeren op een verbastering van 'nsansi' door D. Livingstone in diens Narrative of an Expedition to the Zambezi and its Tributaries (1865) (bron: Jos Gansemans in Musical Instruments – Collections of the RMCA (Tervuren 2009:15).
Date before 1972
date QS:P571,+1972-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1972-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 44 x 23 x 4cm (17 5/16 x 9 1/16 x 1 9/16in.)
Accession number
4065-16
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Lobare, Luena, Luvale, Lwena, Tulwena
Functionele categorie: idiofonen, idiofonen, idiophones, slaginstrumenten (maar zonder membraan/vel)
Geografische Herkomst: Rhodesia -Zambia, Zambia
Materiaal - hoofd: plantaardige materialen
Materiaal - overig: hout, plantaardig vezel
Objecttrefwoord: duimpiano's, sansas (are African lamellaphones where the plucked metal or split-cane tongues are attached to a wooden board resonator), sanza's
Techniek: Houtbewerking
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing

[edit]
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current12:44, 21 July 2012Thumbnail for version as of 12:44, 21 July 2012700 × 525 (198 KB)M.casanova (talk | contribs)

Metadata