File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Geregen halssnoer TMnr 6387-3.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Geregen_halssnoer_TMnr_6387-3.jpg (700 × 562 pixels, file size: 155 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary

[edit]
Nederlands: HalssieraadNederlands: Geregen halssnoerLocal name: Tazelaght
Title
Nederlands: Halssieraad
Nederlands: Geregen halssnoer

Local name: Tazelaght
Description
Nederlands: Halsketting met kralen en ondermeer muntenhangers. Het is een samengesteld halssnoer: de elementen zijn vroeger reeds in andere snoeren verwerkt geweest. Normaal stelden de juweliers de halssnoeren niet zelf samen, maar de vrouwen volgens het gebruik in hun stam en met de materialen aangekocht door hun echtgenoot op de markt (souk).

Dit type halssnoeren behoorde vroeger tot de traditionele dracht van de vrouwen van de Ida ou Semlal. Mogelijk was dit halssnoer van meet af aan onderdeel van de bruidsschat of later verworven bij toenemende welstand van de familie. Het duidt in elk geval rijkdom aan. De verwerkte materialen zijn waardebestendig en inwisselbaar voor contant geld.

De traditie in Marokko wilde dat sieraden van generatie op generatie, van moeder op dochter, werden overerfd. De toekomstige bruid kreeg in haar uitzet altijd sieraden mee. Naast de gebruiks- en sierfunctie dienden deze sieraden nog een ander, economisch, doel. Men bewaarde ze om in situaties van financiële nood te kunnen verkopen of te ruilen. In families van landbouwers en nomaden die vaak in moeilijke omstandigheden leefden, werd het bezit van sieraden gezien als een manier om te sparen. In goede tijden, wanneer de oogst bijvoorbeeld goed was, werden sieraden gekocht die in slechte tijden kunnen worden verkocht of geruild om in het levensonderhoud te kunnen voorzien of schulden af te lossen. Deze manier van omgang met sieraden (sparen, kopen, verkopen en ruilen), was vroeger algemeen gangbaar. Tegenwoordig komt dit nog maar weinig voor omdat de traditionele zilveren sieraden in grote mate vervangen worden door goud (info 2004). Daarnaast heeft de nomadische levenswijze plaats gemaakt voor een sedentair bestaan en heeft men ook vaak andere bronnen van inkomsten. Maar ondanks de economische en socio-culturele veranderingen worden de traditionele sieraden nog steeds bij speciale gelegenheden gedragen en worden zij nog steeds als een kostbaar en waardevol bezit gezien (Grammet 1998: 216).

De aankoop van dit sieraad is mogelijk gemaakt door het aankoopfonds Volkenkundige Collectie/Mondriaan Stichting en BankGiro Loterij.
Date circa 1940
date QS:P571,+1940-00-00T00:00:00Z/9,P1480,Q5727902
Dimensions 35,5 x 32 x 5,8cm (14 x 12 5/8 x 2 5/16in.)
Accession number
6387-3
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Ida ou Semlal
Functionele categorie: hals-, borst- en rugsieraden, jewellery for neck, chest and back
Geografische Herkomst: Anti-Atlas
Materiaal - hoofd: zilverlegering
Materiaal - overig: amber (fossiele hars), barnsteen, email, glas, koraal, plantaardig vezel, schelp
Objecttrefwoord: amuletkettingen, halskettingen, halssnoeren
Techniek: doorboord, Geëmailleerd, Geniëlleerd, Gepolijst, geregen, Schelpenbewerking, van munten voorzien, Werken met organische materialen
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing

[edit]
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current10:27, 21 July 2012Thumbnail for version as of 10:27, 21 July 2012700 × 562 (155 KB)M.casanova (talk | contribs)

Metadata